Hlavní obsah

V případě jaderného útoku Ruska na Ukrajině zůstanou francouzské jaderné zbraně v silech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by Rusko použilo na Ukrajině jaderné zbraně, Francie by stejný typ zbraně nepoužila. Veřejnoprávnímu televiznímu kanálu France 2 to řekl prezident země Emmanuel Macron. Jaderná doktrína odstrašení podle něj funguje. V rozhovoru rovněž uvedl, že si myslí, že by se obě strany měly vrátit k jednacímu stolu.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve velkém rozhovoru pro France 2

Článek

„Naše doktrína se opírá o základní zájmy národa. Ty jsou jasně definovány a vůbec by se jich přímo nedotklo, kdyby například došlo k balistickému jadernému útoku na Ukrajině, v regionu,“ řekl Macron během živého rozhovoru ve veřejnoprávní televizi France 2 ve středu pozdě večer.

Na doplňující dotaz moderátorky ohledně případného taktického jaderného útoku ze strany Ruska Emmanuel Macron zopakoval, že by to nespustilo jadernou odpověď. „To není v naší doktríně,“ odpověděl.

Je to poprvé, co se Macron takto vyjádřil o francouzské doktríně jaderného odstrašování v souvislosti s Ukrajinou. Dodal, že není dobré o tom příliš mluvit.

„Vždy jsem Francouzům říkal pravdu… Rusko má jaderné zbraně. Stejně jako Francie. Naše doktrína v této otázce je jasná. Odstrašování funguje. Čím méně o tom mluvíme, tím méně nafukujeme hrozbu a tím více věříme,“ vysvětlil francouzskou pozici prezident.

„Mluví o tom příliš mnoho lidí,“ řekl Macron. Slíbil, že Ukrajina v příštích týdnech dostane další várku francouzské vojenské pomoci. Rusové tento týden zaútočili po celé Ukrajině masivními raketovými útoky.

Šéfka Evropské komise: Ruské jaderné hrozby bereme vážně, vydírat se ale nenecháme

Domácí

„Dodáme… radary, systémy a rakety na ochranu před těmito útoky,“ řekl Macron a dodal, že Francie také jedná o vyslání dalších šesti mobilních dělostřeleckých jednotek Caesar.

Musí se vrátit k jednacímu stolu

Cílem je podle Macrona vyhnout se „globální válce“, což ostatně po odvysílání rozhovoru napsal na svém twitterovém účtu.

Podle něj by měl Vladimir Putin konflikt zastavit a „vrátit se k jednacímu stolu“. Od 29. března spolu vyjednavači nejednali tváří v tvář. Ukrajinci zastavili rozhovory poté, co objevili masové hroby a důkazy o znásilňování a mučení v okupovaných oblastech.

Návrat k jednacímu stolu podmiňují stažením ruských vojsk ze země. Jednání se rovněž nesmí účastnit Vladimir Putin. Tato podmínka už je stvrzena dekretem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Podle Macrona je ale tato podmínka nerealistická a Ukrajinci s ruským vládcem prostě budou muset dříve nebo později jednat. „Říkám vám, že v určitém okamžiku… to bude nutné. Proto jsem vždy odmítal maximalistické postoje,“ odpověděl na otázku moderátora.

Reklama

Výběr článků

Načítám