Hlavní obsah

Ukrajinci jsou za půlkou Verbového. Protiofenziva přešla do mimořádně dynamické fáze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Verbove

Po dlouhých týdnech pomalého postupu přešla ukrajinská protiofenziva jednotek útočících od Orichivu směrem na Tokmak do dynamické fáze. Ukrajinská obrněná vozidla se už pohybují ve vesnici Verbove a pokračuje i postup u Novoprokopivky, napsal Institut pro studium války (ISW).

Foto: Reuters

Postupujeme dále na jih, Robotyne plně osvobozeno, hlásí Ukrajinci

Článek

„Ukrajinská protiofenziva je v mimořádně dynamické fázi a ISW nemůže nabídnout žádnou věrohodnou předpověď dění navzdory současným pozitivním náznakům. Aktuální slibné zprávy o ukrajinském postupu zahrnující průlom přes některá ruská polní opevnění v oblasti Orichivu by neměly být čteny jako záruka významného operačního úspěchu,“ zhodnotil situaci Institut.

Podle něj ani pokračování protiofenzivy přes zimu do jara příštího roku nemusí nutně vést k náhlému a dramatickému průniku do hloubky ruské obrany.

„Poměr sil není v náš prospěch“

O průniku ukrajinských vojáků do Verbového se objevují zprávy od 22. září, a to i z ruské strany. „Chochlové pronikli do vesnice Verbove a dálé postupují na východ,“ uvedl ruský telegramový účet VDV za Těplinského, přičemž použil hanlivého označení Ukrajinců. V neděli dodal: „Už jsou za polovinou (Verbového). Kluci ze 7. výsadkové divize bojují statečně. Poměr sil není v náš prospěch.“

Ukrajina hlásí další úspěch. Na jihu brzy čeká výraznější průlom

Válka na Ukrajině

Fotografii Ukrajinců s obrněnými vozidly BMP za západním okrajem Verbového se již podařilo geolokovat.

Účet VDV za Těplinského také varoval, že hrozí obklíčení 56. pluku výsadkářů v nedaleké Novofedorivce, ležící na severovýchod od Verbového. To však ISW nebyl schopen potvrdit a usoudil, že může jít o tlak na podporu generála Michaila Těplinského.

Podle ISW Ukrajinci útočí ve výběžku třemi směry – pokračují v operacích směrem od Robotyného na Novoprokopivku, útočí na Verbove od Západu a také severně od Verbového, kde se nachází zmíněný pluk výsadkářů.

Útok Ukrajinců severně od Verbového by umožnil vyhnout se těžkým bojům o trosky této vesnice a proniknout na východ jižně od Novofedorivky. Družice NASA v této oblasti zachytily výrazný nárůst teploty, což by mohlo souviset s dělostřeleckou palbou.

Ruské protiútoky

Rusové také podnikají protiútoky u Robotyného, které ovšem nepřinesly úspěchy. Podle ISW je možné, že se snaží získat čas udržením stávající linie, protože další už není tak dobře připravená. Ústup pod palbou je ovšem obtížný.

Američtí vojenští analytici Michael Kofman a Rob Lee dospěli už na začátku září k závěru, že ruské jednotky dosud nevyužívaly plně hloubku své obrany. Podle nich ještě neuplatnily taktiku, kdy se vyměňuje území za opotřebování jednotek nepřítele.

Ukrajinské obrněnce už na jihu pronikly za poslední obrannou linii Rusů

Válka na Ukrajině

„Ruské vojenské velení možná nařídilo tyto útoky, aby si koupilo čas, ale není jasné, co zamýšlí Kreml s tímto časem podniknout,“ napsal ISW. Citoval zároveň ukrajinského analytika Konsťantyna Mašovce, podle něhož to má smysl, když se mezitím připraví další linie obrany nebo se síly uchovávají pro případný protiútok.

ISW zmínil, že aktuální protiútoky mají zřejmě sloužit ruské propagandě, aby je označovala za úspěchy a vykreslovala ukrajinskou protiofenzivu jako neúspěšnou, protože se daří držet dobytá území a ničí se západní dodaná technika. Tato propaganda ale může mít úspěch jen do té doby, dokud Rusové významná území neztratí.

Dostal Šojgu termín na zlepšení situace?

Ruské útoky však mohou být i výsledkem tlaků v ruském vedení. Podle jednoho ze zdrojů v  Kremlu dostal ruský ministr obrany Sergej Šojgu měsíc na to, aby zlepšil situaci na frontě, zastavil ukrajinskou protiofenzivu a ruské síly opět převzaly iniciativu a zahájily útok na nějaké větší město. Tento termín vyprší na začátku října. Uvedl to účet Kremlevskaja tabakěrka.

Podle ISW by to mohla být snaha i za cenu vysokých ztrát dovést ukrajinskou protiofenzivu do kulminačního bodu, po němž by zeslábla.

Institut už dříve upozorňoval, že ruské ministerstvo obrany se v obavách ze ztráty Putinovy přízně pokoušelo zveličovat své úspěchy a zbavovat se velitelů, kteří upozorňovali na slabiny a neúspěchy. Připomíná v této souvislosti i únorový ruský útok na Vuhledar, který byl neúspěšný, Rusové za něj zaplatili vysokou cenu, a ještě oslabili svůj tlak na Bachmut.

Velitel se radši oběsil, vojáci utíkají. Ruské útoky u Bachmutu jsou hysterické

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám