Hlavní obsah

Velitel se radši oběsil, vojáci utíkají. Ruské útoky u Bachmutu jsou hysterické

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští vojenští blogeři kritizovali, jakým způsobem se provádějí protiútoky jižně od Bachmutu s cílem dobýt zpět Andrijivku. Jeden uvedl, že Rusové zřejmě přijdou o zásobovací trasu z Horlivky do Bachmutu. Jedna z ruských mobilizovaných jednotek dokonce přiznala, že protiútok nepodnikla, protože na něj neměla dostatečné vybavení.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinci pálí z  kulometu u Andrijivky

Článek

Nespokojenost se situací dali najevo na videu mobilizovaní vojáci z 1. praporu 1442. pluku z Altaje. „Řekli, abychom dali dohromady odřad (celek určený k vojenské akci, pozn. red.) na nějaký útok,“ uvedl jeden z nich na videu zveřejněném na účtu sítě X, dříve Twitter, Igora Girkina. Situace byla tak zoufalá, že ji jeden z nižších velitelů neunesl. „Oběsil se,“ dodal druhý voják a první pokračoval, jak to dopadlo: „No, utekli jsme.“ Všichni uváděli, že proti silnému protivníkovi neměli šanci. O odhodlání bojovat je připravila nepotvrzená informace, že jedna ze stahujících se jednotek byla rozstřílena. „Lidé utíkají, věší se…,“ zhodnotil situaci jeden z vojáků.

„Svých povinností se nezbavuju, sloužit budu dál, ale munice je ,úžasná‘, náboje buď nevyletí, a když vyletí, tak nevybuchnou. A prakticky žádné nejsou,“ dodal ještě první voják. Další zopakoval, že ani on se nezříká povinností, ale „že je posílají na smrt“.

„Všechny. Nepřipravené,“ doplnil ho další. Promluvy mužů nelze ověřit.

Podle Institutu pro studium války vojáci také uváděli, že neměli připravené defenzivní pozice a měli k dispozici jen ruční zbraně a kulomety, ale ne dělostřeleckou podporu.

Ruský bloger z telegramového kanálu Filolog v šedé zóně popsal situaci slovy: „Zpravodajská podpora a plánování protiútoku jsou slabé, odřady vyčleněných sil a prostředky neodpovídají přiděleným úkolům, přisunuté záložní jednotky nejsou seznámeny se situací, dostávají protichůdné informace. Chybí adekvátní dělostřelecká podpora akcí útočných skupin.“

Obvinil ruské velení, že nařizuje dobýt zpět Andrijivku, aniž by zajistilo adekvátní podmínky. Když Ukrajinci oznámili dobytí Andrijivky, vedlo to podle něj k hysterické reakci ruského velení: „Kvůli tomu máme hysterické pokusy dobýt ruiny Andrijivky. V jejím okolí probíhají stejně hysterické pokusy o protiútoky.“

„Špatně naplánované a nepodporované protiútoky vedou k vyčerpání našich zdrojů a dostupných záloh. Vedou ke zhroucení obrany na přilehlých výšinách a zřejmě i k pádu spojnice Horlivka–Bachmut,“ zhodnotil situaci bloger.

Rusové přesunuli výsadkáře na jih, vojáky nerotují. Proto Ukrajinci uspěli u Bachmutu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám