Hlavní obsah

Ukrajinské obrněnce už na jihu pronikly za poslední obrannou linii Rusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Verbove

Geolokované záběry podle Institutu pro studium války (ISW) potvrdily, že se Ukrajincům s obrněnými vozidly podařilo proniknout v Záporožské oblasti za poslední, tedy třetí ruskou obrannou linii. ISW to uvedl ve své čtvrteční zprávě.

Foto: X/@UAControlMap,@GeoConfirmed

Záběr z dronu ukazuje ukrajinské obrněné vozidlo s vojáky, které podle geolokace zasahuje za třetí ruskou obrannou linií u Verbového

Článek

„Ukrajinská obrněná vozidla už operují za poslední ruskou obrannou linií, přes kterou ukrajinské síly v Záporožské oblasti aktuálně pronikají, ale ISW ještě nemůže vyhodnotit, jestli ukrajinské síly plně prolomily tuto ruskou obrannou linii,“ uvedl Institut pro studium války ve svém čtvrtečním zhodnocení situace.

I list The Wall Street Journal informoval 21. září s odvoláním na nejmenovaného ukrajinského důstojníka působícího v místě, že ukrajinské síly prolomily hlavní ruskou obrannou linii v Záporožské oblasti.

„Geolokované záběry zveřejněné 21. září naznačují, že ukrajinská obrněná vozidla postupují jižně od ruských protitankových zákopů a překážek v podobě dračích zubů, které jsou součástí třívrstvé obrany a zapojují se do omezených bojů západně od Verbového,“ napsal Institut.

Ukrajinci prolomili Surovikinovu linii. Podle BBC to potvrzují satelitní snímky

Válka na Ukrajině

Je to podle něj poprvé, kdy byla pozorována přítomnost ukrajinských sil s obrněnými vozidly za ruskou třívrstvou obranou. Podle twitterového účtu analytika George Barrose se za dračími zuby pohybovaly ukrajinské strykery a mardery. Barros tvrdí, že se připravují na další útok.

Dodal, že síla průlomu není jasná a nelze ani vyloučit, že jde jen o průnik při průzkumu bojem: „Není jasné, zda Ukrajinci drží tyto pozice.“

ISW přesto vyvozují z přítomnosti ukrajinských obrněných vozidel významná zjištění: „Ukrajinci už zajistili průlom přes první dvě linie tak zdařile, aby mohli úspěšně používat vozidla v tomto průlomu. Ukrajinci zřejmě natolik potlačili ruské dělostřelectvo a překonali další protitankové systémy v oblasti, že mohou vyslat vozidla vpřed.“

Podle Institutu jde o významný signál, že ukrajinská ofenziva postupuje.

Další geolokované záběry z 20. a 21. září navíc potvrdily, že ukrajinské síly postoupily i západně a jihozápadně od Verbového, což znamená, že průlom na spojnici Verbove–Robotyne je širší. Wall Street Journal napsal, že Ukrajinci postoupili také k okraji Novoprokopivky, ale ISW nenašel důkazy, které by to potvrzovaly.

Institut dále napsal, že Rusové nedokázali v Záporožské oblasti zabránit ukrajinskému pozvolnému, ale trvalému postupu od půlky srpna. Nepomohlo ani přisunutí kvalitnějších jednotek a výsadkářů z 7. gardové horské výsadkové divize a 76. vzdušné výsadkové divize do oblasti Robotyného v půlce srpna. Ty měly zastavit ukrajinské útoky a uvolnit části 22. a 45. samostatné brigády Specnaz, které čelily ukrajinskému postupu dříve v létě. V regionu stále působí 22. brigáda Specnaz, byla 20. a 21. září spatřena u Verbového.

Druhá obranná linie Rusů není slabá, zjistili Ukrajinci. Chystají se na síť podzemních labyrintů

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám