Hlavní obsah

Trump: Na hrozby Rusů reagujme vysláním jaderných ponorek

Pokud budou Rusové dál hrozit jadernými zbraněmi, měly by USA pohrozit vysláním svých jaderných ponorek k ruským břehům. V rozhovoru v televizi Fox Business k tématu ruské invaze na Ukrajinu to uvedl bývalý americký prezident Donald Trump.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump

Článek

Trump v pondělí v americké televizi uvedl, že svět se bojí Ruska, protože je jadernou velmocí, přitom ale USA jsou na tom, co se týče vybavení nukleárními zbraněmi, ještě lépe. „Máme nejlepší ponorky na světě, nejúčinnější zbraně, které byly kdy vybudovány,“ nechal se slyšet.

Podle něj by USA měly Rusku vyslat jasný signál. Pokud ruský prezident Vladimir Putin ještě jednou pohrozí použitím jaderných zbraní, měly by USA odpovědět podobně.

USA připravují plány pro případ, že by Rusko použilo své nejsilnější zbraně

Válka na Ukrajině

„Měli bychom do Ruska jasně vzkázat: Ještě jednou se zmíníte o jaderné hrozbě, a my pošleme naše ponorky k vašim břehům. Umírají tam (na Ukrajině) tisíce lidí, a pokud to nezastavíme, možná jich budou i miliony,” řekl přímo bývalý prezident.

Stejně jako dříve se také Trump trefoval do současného šéfa Bílého domu Joea Bidena, s nímž prohrál v poslední prezidentské volbě.

Mluvčí Kremlu: Jaderné zbraně použijeme při existenčním ohrožení

Válka na Ukrajině

Jaderná karta

Trumpova nynější rétorika vůči Moskvě poněkud kontrastuje se slovy, jež pronesl v reakci na ruské uznání separatistických republik na východě Ukrajiny. K tomu ruský prezident Vladimir Putin přistoupil na konci února, jen pár dní před zahájením invaze na Ukrajinu.

Trump tehdy uznání Doněcké a Luhanské republiky označil za „chytrý a geniální“ tah, Putina vylíčil jako mazaného a poznamenal, že k eskalaci konfliktu by nikdy nedošlo, kdyby Spojené státy vedla jeho administrativa. „Tohle by nebylo myslitelné, kdybych byl v úřadu já. Nikdy by se tohle nestalo,“ řekl.

Geniální, úžasné, komentoval Trump Putinův krok na Ukrajině

Zahraniční

Rusko o jaderné hrozbě mluví jako o potenciální možnosti, čímž se snaží odradit ostatní země od pomoci Ukrajincům, ať už jde o dodávky zbraní, k nimž již dochází, nebo o přímé nasazení vojáků v rámci mise na Ukrajinu, k čemuž zatím nedošlo.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v nedávném rozhovoru pro CNN odmítl použití zbraní hromadného ničení vyloučit – mohou prý být použity, pokud by se Rusko cítilo „existenčně ohrožené”.

Pentagon to v reakci označil za nebezpečnou rétoriku a něco, jak by neměla odpovědná jaderná mocnost jednat.

Nebezpečné ticho. Vojenské špičky USA se snaží dovolat ruským protějškům. Nikdo to nebere

Válka na Ukrajině

Rusko, jež už měsíc útočí na Ukrajinu, naproti tomu ukazuje prstem na Západ. Náměstek ruského ministerstva zahraničí Sergej Rjabkov podle agentury Interfax tento týden vyzval USA k ukončení údajné eskalace. „Včera (v pondělí) byla americkému velvyslanci předána protestní nóta, v níž bylo poukázáno na to, že vztahy se ocitly na pokraj přerušení,“ řekl Rjabkov v Moskvě.

Rusko si určilo podmínky, podle nichž bude pokračovat v rozhovorech mezi Moskvou a Washingtonem. Těmi je zastavení eskalace – jak verbální, tak dodáváním zbraní na Ukrajinu. USA prý musí okamžitě přestat s vyhrožováním Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám