Hlavní obsah

Nebezpečné ticho. Vojenské špičky USA se snaží dovolat ruským protějškům. Nikdo to nebere

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokusy vojenských špiček USA spojit se se svými ruskými protějšky nejsou poslední měsíc úspěšné. Píše o tom list The Washington Post, který upozorňuje, že nejasnosti ohledně vojenských přesunů poblíž hranic států NATO zvyšují obavy z nedorozumění či incidentů.

Foto: Bryan Woolston, Reuters

Američtí vojáci z 82. výsadkové divize v Polsku

Článek

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu, kterou Moskva odstartovala před měsícem, se americký ministr obrany Lloyd Austin a šéf amerického sboru náčelníků spojených štábů Mark A. Milley opakovaně pokusili telefonicky spojit s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem a náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem. Neúspěšně.

Rusové „zatím odmítli spojení“, uvedl mluvčí Pentagonu John Kirby ve středečním prohlášení.

Šojgu se konečně objevil. Putin ho měl na monitoru vlevo nahoře

Válka na Ukrajině

Moskva a Washington spolu obvykle o přesunech komunikují, aby se předešlo zbytečné eskalaci nebo zmatkům. Jde o informace, které mají zabránit různým incidentům, ale mají také přispět k porozumění zájmům obou stran.

Americký list upozornil, že pokusy o kontakt s Rusy ze strany Austina a Milleyho, se konají v době, kdy Rusko provádí operace poblíž hranic členských států NATO a kdy Spojené státy a jejich evropští spojenci podnikají operace nad Baltským mořem nebo pozemní cestou dopravují zbraně a další zařízení na Ukrajinu.

Moskva: Konvoje se zbraněmi budeme považovat za legitimní cíle

Válka na Ukrajině

Bývalý vrchní velitel sil NATO v Evropě James Stavridis varoval, že bez těchto kontaktů existuje vysoké riziko eskalace. „Velmi mladí lidé létají v tryskáčích, obsluhují válečné lodě a vedou bojové operace v ukrajinské válce. Nejsou to ostřílení diplomaté a jejich jednání v zápalu operací může být nepochopeno,“ poznamenal.

Podle něj je třeba zamezit scénáři, kdy NATO a Rusko náměsíčně vkráčí do války, „protože vysocí lídři nemohou zvednout telefon a vysvětlit si, co se děje“.

Rusové pálí do lidí v Charkově raketami, šest mrtvých ve frontě na humanitární pomoc

Evropa

Článek připomíná, že rizika jsou nyní zvýšená, protože Rusko útočí i na cíle na západní Ukrajině nedaleko hranic s členskými státy NATO.

„Černý scénář by byl ruský raketový útok nebo útočný letoun, který zničí americké velitelské stanoviště za polsko-ukrajinskou hranicí,“ řekl Stavridis. „Místní velitel by mohl okamžitě reagovat v domnění, že událost byla předzvěstí širšího útoku. To by mohlo vést k rychlé a nevratné eskalaci, včetně potenciálního použití jaderných zbraní,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám