Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do sobotního večera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší informace z online reportáže z války na Ukrajině.

Foto: Stringer, Reuters

Následky bombradování v Charkově

Článek

13:32 - Svědci podle agentury AFP potvrdili, že ruský útok na kasárna blízko ukrajinského Mykolajivu si vyžádal desítky mrtvých. V objektu bylo 200 vojáků.

Při ruském útoku na kasárny zemřelo nejméně 45 lidí

Válka na Ukrajině

13:17 - Polský premiér Mateusz Morawiecki uvedl, že Evropská unie zvažuje další sankce vůči Rusku. Měly se rozšířit až na úroveň „obchodní blokády“ na moři i na zemi.

13:11 - Šéfka britské diplomacie Liz Trussová obvinila Rusko, že jednání o Ukrajině nebere vážně a používá je jen jako zastírací manévr před novou ofenzivou.

Rusové jen lžou a hrají o čas, říká šéfka britské diplomacie

Zahraniční

13:00 - Spolková policie od začátku války na Ukrajině zaznamenala v Německu přes 200 000 ukrajinských uprchlíků. Do České republiky podle čtvrtečního prohlášení premiéra Petra Fialy dorazilo 270 000 válečných uprchlíků z Ukrajiny. V Německu žije zhruba osmkrát tolik lidí co v Česku.

12:58 - Lidé v Rusku v panice před zvyšujícími se cenami vykupují základní potraviny, jako je cukr či pohanka.

Panika Rusů v obchodech. Rvou se o cukr, přitom je ho dostatek

Válka na Ukrajině

12:18 - Na Ukrajině by se dnes mělo otevřít celkem deset humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů z obléhaných či ostřelovaných měst a pro dopravu základních potřeb. S odvoláním na ukrajinskou vicepremiérku Irynu Vereščukovou to dnes uvedla agentura Reuters.

12:09 - Server Nexta zveřejnil záběry z obce Danylivka po nočních bojích.

11:33 - Město Břeclav kvůli uprchlické vlně z Ukrajiny připravuje nouzové ubytování, volné kapacity ve standardních ubytovacích zařízeních totiž pomalu docházejí. Krizový štáb vytipoval zatím čtyři vhodné objekty, kde by provizorně mohlo nocovat asi 140 lidí. Městu ale chybí postele, požádalo proto o pomoc veřejnost. Postele by měly být ideálně i s matracemi.

10:57 - Představitelé Evropské unie probírají možnost použít majetky sankcionovaných Rusů na podporu odstraňování válečných škod na Ukrajině. S odvoláním na tři nejmenované zdroje obeznámené s těmito diskusemi o tom informovala agentura Bloomberg. Ve své zprávě zdůrazňuje, že úvahy jsou ve velmi rané fázi a že rozhodnutí zatím nepadlo.

Unie zvažuje podporu Ukrajiny z majetků sankcionovaných Rusů

Válka na Ukrajině

10:56 -  Do bojů na Ukrajině se zapojily také běloruské jednotky z řad dobrovolníků.

Bělorusové už bojují. Proti Rusům

Válka na Ukrajině

10:38 - Při útoku na kasárna u Mykolajiva zahynuly podle ukrajinského poslance desítky vojáků. Ukrajina přiznala, že ztratila přístup k Azovskému moři.

10:37 - Podle údajů pracovní skupiny pro nešíření a vývoz zbraní (COARM) exportovala výzbroj do Ruska mezi lety 2015 a 2020 hned třetina členských zemí Unie. Kromě Francie jsou mezi nimi i Německo, Itálie, Rakousko, Bulharsko, Česká republika, Chorvatsko, Finsko, Slovensko a Španělsko.

EU posílala do Ruska výzbroj za miliardy i přes embargo

Válka na Ukrajině

10:06 - Satelitní snímky společnosti Maxar ukazují zkázu ve městě Mariupol.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Poničené domy v Mariupolu

Satelitní snímky ukazují rozsah zkázy Mariupolu

Válka na Ukrajině

9:41 - Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo video z Černihivu.

9:40 - Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová uvedla, že NATO nebude zasahovat do konfliktu na Ukrajině a nevytvoří nad ní bezletovou zónu.

9:31 - Německá společnost Bosch zastaví výrobu ve svých továrnách v Rusku. Firma to oznámila poté, co vzniklo podezření, že její produkce může být využita k vojenským účelům.

9:29 - Středočeská centra pomoci ukrajinským uprchlíkům v Kutné Hoře, Mladé Boleslavi a Příbrami za pátek odbavila 667 lidí. Je to o 56 více než ve čtvrtek, ale o 340 méně než ve stejný den před týdnem. Ubytování centra zprostředkovala 112 běžencům. Od začátku fungování tak krajská centra pomoci mimo Prahu odbavila 14 642 Ukrajinců.

8:33 -  Pražské asistenční centrum pro pomoc ukrajinským uprchlíkům v pátek odbavilo 2142 lidí, zhruba o 80 méně než ve čtvrtek. Je to zároveň nejnižší počet v tomto týdnu. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu se na centrum obrátilo 45 972 lidí.

8:27 - Rusko uvedlo, že v bojích na Ukrajině použilo hypersonické střely Kinžal. Zničilo jimi sklad ukrajinských zbraní a munice na jihozápadě země.

Rusko uvedlo, že na Ukrajině použilo hypersonické střely Kinžal

Evropa

8:05 - Ovzduší v Kyjevě kontaminuje silný dým, což obyvatelům komplikuje dýchání. Koncentrace škodlivin je téměř dvacetkrát vyšší, než udává norma doporučená Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Správa města doporučila neotvírat okna a neopouštět domovy, podle ní však za zhoršené podmínky může zejména změna počasí.

7:37 - Nejméně 40 ukrajinských vojáků zemřelo při pátečním ostřelování vojenské základny v Mykolajivu. S odvoláním na místní média to uvedla agentura AFP.

7:33 - Od 9 hodin kyjevského času (08:00 SEČ) se má otevřít humanitární koridor pro evakuaci civilistů v rámci Luhanské oblasti. Na sítí Telegram to uvedl šéf oblastní správy Serhij Hajdaj.

7:10 - Generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) António Guterres varoval před skokovým nárůstem cen potravin, pohonných hmot a dopravy způsobené narušením dodavatelských řetězců kvůli válce na Ukrajině.

„Musíme udělat vše možné pro to, abychom odvrátili smršť hladu a rozpadu světového potravinového systému,“ uvedl na Twitteru.

Americké Centrum pro globální rozvoj také varovalo, že kvůli válce na Ukrajině se v extrémní chudobě může ocitnout 40 milionů lidí. Podle OSN muselo opustit svůj domov už více než 23 procent ukrajinských obyvatel.

6:50 - Ukrajinská armáda uvedla, že se jejím vojákům podařilo zabít dalšího ruského generála, velitele 8. gardové vševojskové armády Andreje Mordvičeva. Celkově se tak Ukrajinci hlásí k zabití šesti ruských generálů, Rusko tvrzení nekomentovalo.

Ukrajinské ozbrojené síly také dodaly, že se její vzdušné obraně podařilo zničit nejméně 12 ruských cílů – dvě letadla, tři helikoptéry, tři drony a čtyři střely s plochou dráhou letu. Uvedl to server stanice BBC s tím, že se nepodařilo tvrzení ukrajinské strany potvrdit.

5:43 - Ukrajině a Moldavsku se podařilo podle ředitelky Americké agentury pro mezinárodní rozvoj Samanthy Powerové synchronizovat své energetické sítě s tou evropskou. „Tento krok zlepší stabilitu elektrického proudu do klíčových zařízení během probíhající války,“ uvedla na Twitteru.

4:40 - Ukrajina podle prezidenta Volodomyra Zelenského plánuje program na podporu lidem, které ruská invaze donutila opustit své domovy. Součástí plánu má být pomoc s nalezením práce v místech, kde se vysídlení lidé nachází, zajištění ubytování včetně finanční podpory těch, kteří je ubytují, a snaha o obnovu válkou zničených domů.

Zelenskyj v projevu, který v sobotu zveřejnil na sociálních sítích, také oznámil zřízení koordinační centra pro dodávky humanitární pomoci na Ukrajinu. Na Ukrajině se mimo své domovy kvůli válce nachází už 6,5 milionů lidí, dalších 3,2 milionů uprchlo ze země.

4:19 - V Kyjevské, Žytomyrské a Černihivské oblasti byly po čtvrté hodině raní místního času vyhlášeny letecké poplachy. Informovala o tom ukrajinská agentura Ukrinform.

4:15 - Na Mezinárodní vesmírnou stanici přistála v pátek trojice ruských kosmonautů, kteří rozšíří současnou čtyřčlennou mezinárodní posádku. Pozornost upoutalo jejich sladění kombinéz do žluté a modré, stejně jako ukrajinská vlajka. Výběr barev ale může být náhodný, stejné barvy má i Moskevská státní technická univerzita Nikolaje Baumana, kterou všichni tři kosmonauti navštěvovali.

3:45 - Rusové se v některých okupovaných oblastech na Ukrajině mají snažit o nastolení „přísného policejního režimu“. Pokračují také v zadržování proukrajinských úředníků a aktivistů. Uvedl to server stanice BBC s odkazem na americký Institut pro studium války.

Rusové na okupovaných územích nastolují přísný policejní režim

Válka na Ukrajině

3:21 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má ve středu promluvit k japonskému parlamentu, uvedla japonská stanice NHK. Bude to jeho první projev k zákonodárnému sboru na asijském kontinentu.

3:02 - Belgie kvůli konfliktu na Ukrajině odsouvá plán k odstavení svých jaderných elektráren o deset let, původní plán počítal s rokem 2025. Její poslední dva reaktory by tak měly zůstat v provozu do roku 2035.

2:04 - Zelenskyj vyzval ke smysluplným a upřímným mírovým rozhovorům s Moskvou, Rusko se podle něj jinak bude z války na Ukrajině zotavovat celou generaci.

01:49 - Podle ukrajinského armádního generálního štábu Rusové „dočasně“ odstřihli ukrajinskou armádu od přístupu k Azovskému moři, píše server britské stanice BBC.

01:02 - Z ruského zajetí měl být propuštěn starosta ukrajinského města Velykyj Burluk v Charkovské oblasti Viktor Těreščenko. V pátek to uvedl gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov, který o den dříve informoval o únosu starosty.

00:45 - Bývalý britský premiér David Cameron vyrazil v pátek s dodávkou plnou humanitární pomoci k polsko-ukrajinské hranici. Informoval o tom na Twitteru.

00:22 - Navzdory tvrdým sankcím Západu ruský prezident Vladimír Putin slíbil Rusům zvýšení platů a „rozšíření všech sociálních výhod“.

Putin slíbil vyšší platy

Zahraniční

00:05 - Pateční ostřelování jihoukrajinského Mykolajiva si vyžádalo několik desítek obětí, uvedl ukrajinský server Kyiv Independent. Podle starosty Mykolajiva Oleksandra Senkeviče se nestihly zaktivovat varovné sirény, protože město bylo ostřelováno z krátké vzdálenosti.

23:46 - Ukrajinští obránci Mariupolu, kde panuje kritická humanitární situace, odmítli podle agentury Unian návrh ruské strany, aby se vzdali.

23:16 - Jihokorejský výrobce elektroniky LG Electronics pozastavil veškeré dodávky svých výrobků do Ruska.

22:38 - Někteří lidí se účastnili oslav výročí anexe Krymu na stadionu Lužniki, protože jim to přikázal zaměstnavatel, píší média.

Účast na obřích oslavách anexe Krymu byla pro některé povinná, píší média

Válka na Ukrajině

21:43 - Z ukrajinských měst obléhaných ruskou armádou se dnes podařilo evakuovat přes 9000 lidí, z toho skoro 5000 z Mariupolu. Informoval o tom zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. Do bezpečí se podařilo dostat podstatně více lidí než ve čtvrtek, kdy se evakuovalo jen něco přes 3800 lidí.

21:25 - Bývalý prezident Václav Klaus nechce vrátit Puškinovu medaili, kterou mu udělil ruský prezident Vladimir Putin, píšou Lidovky.cz. Klaus prohlásil, že odmítá laciné rusobijství.

Klaus nechce vrátit Puškinovu medaili, kterou dostal od Putina

Válka na Ukrajině

20:42 - Podle serveru Nexta se podařilo ukrajinským vojákům získat zpět kontrolu nad více než třiceti lokalitami u Kyjeva a v některých oblastech vytlačili ruské síly až 70 kilometrů za Kyjev.

Dobyli jsme zpět 30 obcí, řekl Zelenskyj. Rusové nepostupují

Evropa

20:20 - Pražská TOP 09 navrhne příští týden na jednání městských zastupitelů přejmenovat na podporu Ukrajiny část Korunovační ulice na území Prahy 6 na Ukrajinských hrdinů. Dnes to sdělil pražský radní Jan Chabr (TOP 09).

19:37 - USA vydaly seznam stovky letadel z Ruska, které nebudou moci létat do zahraničí. Týká se to pětiny flotily Aeroflotu i letadla Romana Abramoviče.

Američané Rusům přistřihují křídla. Za údržbu jejich letadel hrozí tvrdé postihy

Evropa

19:32 - Uprchlíci z Ukrajiny přicházejí do ordinací většinou s běžnými nemocemi, jako je nachlazení, chřipka nebo průjem. S podobnými potížemi se potýkají dospělí i děti. Na dnešním 16. kongresu primární péče to zástupci lékařů řekli novinářům. Upozornili, že ale musí být připraveni rozpoznat i nemoci, které se v Česku téměř nevyskytují, například tuberkulózu nebo záškrt.

Lavrov vysvětlil, co si Rusko představuje pod pojmem denacifikace Ukrajiny

Válka na Ukrajině

19:12 - Italské úřady zabavily v rámci protiruských sankcí zavedených Západem kvůli invazi na Ukrajinu luxusní vilu na Sardinii, která patří ruskému podnikateli Alexeji Mordašovovi. Hodnota tohoto komplexu budov ve městě Olbia na severu ostrova se odhaduje na 105 milionů eur (asi 2,6 miliardy Kč).

18:37 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že vyprošťování lidí z krytu v rozbořeném divadle v Mariupolu brání další ruské ostřelování.

Záchraně lidí z trosek divadla v Mariupolu brání další ostřelování

Válka na Ukrajině

18:17 - Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uvedla, že na Ukrajině je 6,5 milionu lidí, kteří v důsledku války opustili své domovy. Dalších zhruba 3,2 milionu uprchlíků Ukrajinu opustilo.

18:11 - Při středečním bombardování divadla v Mariupolu byl jeden člověk těžce zraněn, nikdo ale nezemřel, uvedla podle AFP radnice města v první bilanci.

Starší zprávy z konfliktu na Ukrajině si přečtěte v souhrnu za poslední den:

Souhrn dění na Ukrajině do pátečtního večera

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám