Hlavní obsah

Rusové jen lžou a hrají o čas, říká šéfka britské diplomacie

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina, že nepřistupuje k rozhovorům o řešení situace na Ukrajině vážně a používá je jen jako zastírací manévr před novou ofenzivou. Trussová to uvedla v rozhovoru s listem The Times.

Foto: Profimedia.cz

Britská ministryně zahraničí Lizz Trussová

Článek

Šéfka britské diplomacie řekla, že je ohledně přístupu Moskvy k rozhovorům velmi skeptická. Ruské síly se podle ní snaží získat čas, aby se přeskupily a mohly na Ukrajině postoupit ve svých vojenských operacích.

Rusové se na Ukrajině snaží šetřit civilisty, řekl Putin Macronovi

Válka na Ukrajině

„Nevidíme žádné seriózní stahování ruských vojsk ani žádné seriózní návrhy na stole,“ prohlásila Trussová. „Rusové pořád dokola lžou. Obávám se, že jednání jsou jen další snahou o odvedení pozornosti a kouřovou clonou, která má zakrývat (násilnosti)... Pokud země bere rozhovory vážně, nebombarduje v ten samý den civilisty,“ dodala.

Podle Rusů si Ukrajinci divadlo vyhodili do povětří sami

Válka na Ukrajině

Kreml nedosáhl stanovených cílů

Britské ministerstvo obrany v sobotu uvedlo, že Kreml nedosáhl na Ukrajině původně stanovených cílů a musel změnit strategii. „Ta bude pravděpodobně zahrnovat nerozlišující využití palebné síly, které bude mít za následek zvýšení počtu civilních obětí, zničení ukrajinské infrastruktury a stupňování humanitární krize,“ konstatovalo ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám