Hlavní obsah

Unie zvažuje podporu Ukrajiny z majetků sankcionovaných Rusů

Představitelé Evropské unie probírají možnost použít majetky sankcionovaných Rusů na podporu odstraňování válečných škod na Ukrajině. S odvoláním na tři nejmenované zdroje obeznámené s těmito diskusemi o tom informovala agentura Bloomberg. Ve své zprávě zdůrazňuje, že úvahy jsou ve velmi rané fázi a že rozhodnutí zatím nepadlo.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí předsedkyně Evropské komise (EK) Ursuly von der Leyenové uvedl, že aktiva Rusů zařazených na sankční seznam jsou v tuto chvíli pouze zmrazena a že šéfka EK zatím nepožádala o prozkoumání zmiňovaného postupu.

Případné rozhodnutí o využití majetků by nakonec musely učinit členské státy Unie, podotýká Bloomberg.

Podle zdrojů by majetky Rusů mohly být použity na financování válečných reparací. Diskuse podle nich přichází za rostoucích obav ohledně schopnosti Ukrajiny udržet na nohách svou armádu a zároveň poskytovat služby občanům, i vzhledem k výraznému omezení jejích možností při prodeji dluhopisů na mezinárodních trzích.

Itálie zabavila miliardáři Melničenkovi jednu z největších jachet světa

Evropa

Hodnota majetků ruských politiků a podnikatelů, kteří jsou kvůli ruské invazi terčem unijních sankcí, by mohla dosahovat mnoha miliard eur. EU kvůli invazi uvalila sankce na stovky ruských zákonodárců, mnohé armádní činitele a ministry a také na desítky lidí, které označuje za oligarchy, včetně šéfů a spolumajitelů velkých ruských společností, jako jsou Aeroflot, Rosněft, Metalloinvest nebo Severstal.

Postupně začaly z unijních zemí přicházet zprávy o zabavování luxusních lodí, soukromých tryskáčů nebo nemovitostí. Jen v Itálii podle vládních dokumentů úřady zmrazily aktiva v hodnotě 780 milionů eur (skoro 20 miliard korun), píše Bloomberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám