Hlavní obsah

Účast na obřích oslavách anexe Krymu byla pro některé povinná, píší média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přítomnost na pátečních opulentních oslavách osmého výročí anexe Krymu na moskevském stadionu Lužniki byla pro některé účastníky povinná. Mimo jiné to uvedl i novinář britské BBC. Ruský prezident Vladimir Putin před davy na stadionu pronesl projev, v němž vyzdvihl statečnost ruských vojáků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Putin v přímém přenosu chválil ruské vojáky, státní televize ho uťalaVideo: Reuters

 
Článek

„Mnoho (z účastníků) uvedlo, že pracují ve veřejném sektoru (například učitelé) a že na ně byl vyvíjen nátlak ze strany zaměstnavatelů, aby se zúčastnili. Jedna skupina učitelů z města nedaleko Moskvy dostala od jisté ženy zřejmě z místní správy nařízeno, co nám má říkat,“ napsal na Twitteru novinář britské stanice BBC Will Vernon.

Také informační kanál Možem objasniť na sociální síti uvedl, že si jeho korespondent na místě všiml řady autobusů s písmenem Z, které symbolizuje podporu ruské invazi na Ukrajinu. Podle něj autobusy byli na stadion svážení kromě učitelů i pracovníci kulturních institucí.

Policie podle agentury TASS oznámila, že na ploše a na tribunách stadionu bylo 95 tisíc lidí a více než 100 tisíc dalších se shromáždilo v okolí, kde sledovali velkoplošné obrazovky.

Putin v přímém přenosu chválil ruské vojáky, státní televize ho uťala

Válka na Ukrajině

Putin při příležitosti výročí anexe Krymu pronesl projev, v němž uvedl, že Rusko postupovalo správně, když se postavilo proti ukrajinskému „neonacismu a krajnímu nacionalismu“. Rovněž citoval z Bible. „Napadají mě slova z Písma svatého: ‚Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za své přátele‘,“ uvedl Putin verš z Janova evangelia.

Ruská státní televize Rossija 24, která vysílala přímý přenos Putinova projevu šéfa Kremlu vysílání v jednu chvíli přerušila a Putina nahradila koncertem. Později celý projev odvysílala i s ovacemi stadionu a přerušení vysvětlila technickou závadou na serveru.

Reklama

Výběr článků

Načítám