Hlavní obsah

EU posílala do Ruska výzbroj za miliardy i přes embargo

Rakety, vybavení pro letadla, torpéda, bomby. Státy Evropské unie poslaly do Ruska vojenský materiál v hodnotě 346 milionů eur (zhruba 8,6 miliardy korun) i přes embargo, které začalo platit po ruské anexi Krymu v roce 2014. Mezi těmito státy figuruje i Česká republika. Informoval o tom server Investigate Europe.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nemalé množství vojenského arzenálu dovážela do Ruska Francie, o čemž už před pár dny informoval investigativní server Disclose. Nicméně, jak se nyní ukázalo, zdaleka nebyla sama.

Francie dodávala Rusku vojenské vybavení i po anexi Krymu a zavedení sankcí

Evropa

Podle údajů pracovní skupiny pro nešíření a vývoz zbraní (COARM) exportovala výzbroj do Ruska mezi lety 2015 až 2020 hned třetina členských zemí Unie. Kromě Francie jsou mezi nimi i Německo, Itálie, Rakousko, Bulharsko, Česká republika, Chorvatsko, Finsko, Slovensko a Španělsko.

Od roku 2014, kdy Rusko anektovalo Krym, přitom platí na dovoz výzbroje do Ruské federace embargo. Pro export však byla využita výjimka z embarga, která se vztahuje na smlouvy uzavřené před jeho vyhlášením.

Francie se na celkovém vývozu EU podílela z 44 procent, což odpovídá hodnotě 152 milionů eur (3,7 miliardy korun). Podle serveru Disclose se nejednalo pouze o bomby, rakety či torpéda, ale také třeba o termokamery pro více než tisícovku ruských tanků nebo o navigační systém a infračervené detektory pro stíhačky a bojové vrtulníky.

USA pošlou na Ukrajinu další protiletadlové systémy a drony, slíbil Biden

Válka na Ukrajině

Kreml koupil vojenské vybavení od dvou firem: Safran a Thales, jejichž hlavním akcionářem je francouzský stát. Exportovaná zařízení nyní Rusové využívají na palubách svých pozemních vozidel, stíhaček a vrtulníků, které jsou součástí bojů na Ukrajině.

Druhým největším exportérem bylo Německo, které Rusy vybavilo vojenskou výbavou o hodnotě zhruba jen o třicet milionů eur nižší, přičemž převážně šlo o dodávku ledoborců, pušek a vozidel „zvláštní ochrany“.

Česko podle zjištění COARM během období 2015–2019 dodalo do Ruska materiál jako například letecké motory, drony a různé vybavení do letadel za 14,2 milionu eur (353,7 milionu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám