Hlavní obsah

Skončíte jako Ukrajina, pohrozil ruský velvyslanec v Bosně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sarajevo

Bosna a Hercegovina má právo rozhodnout se, zda vstoupí do Severoatlantická aliance (NATO). Rusko si ovšem vyhrazuje právo reagovat – a na příkladu Ukrajiny ukazuje jak. S takovým varováním vystoupil ve vysílání bosenské federální stanice FTV ruský velvyslanec Igor Kalabuchov.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pokud se (Bosna a Hercegovina) rozhodne být členem nějaké aliance, je to její vnitřní záležitost. Naše reakce je ale jiná záležitost. Na příkladě Ukrajiny jsme ukázali, co očekáváme. Jakmile dojde k hrozbě, odpovíme,“ řekl Kalabuchov v bosenské televizi.

Dodal, že je to ve skutečnosti Západ, kdo představuje pro Bosnu bezpečnostní riziko, tím, že varuje před údajně neexistujícími ruskými plány.

„Nemáme žádné plány. Budeme reagovat po analýze strategické a geopolitické situace,“ uvedl velvyslanec s tím, že členství Bosny a Hercegoviny v NATO v tuto chvíli stejně není reálné, protože v zemi ohledně této otázky nepanuje shoda.

Očima Saši Mitrofanova: Zeman Putin’s slut. I když se teď tváří jako panna

Komentáře

Odkazoval se na rezolutní odmítnutí integračního procesu do NATO ze strany bosenských Srbů, v čele s jejich lídrem Miloradem Dodikem. Toho pojí s ruským prezidentem Vladimirem Putinem přátelské vztahy.

Slova ruského velvyslance ostře odsoudil Željko Komšić, zástupce Chorvatů v Předsednictvu Bosny a Hercegoviny. Podle něj jde o „nepřijatelné výhrůžky“.

Před třiceti lety začala válka v Bosně. Po referendu o nezávislosti

Historie

Bosna a Hercegovina byla v roce 2010 pozvána, aby se připojila k Akčnímu plánu členství (MAP). O sedm let později vyhlásila Republika srbská svoji vojenskou neutralitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám