Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zeman Putin’s slut. I když se teď tváří jako panna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala cestou do ostřelovaného Kyjeva a setkáním s prezidentem Volodymyrem Zelenským pozvedl Českou republiku na úroveň, na které od dob Václava Havla nebyla. Kritika Fialova rozhodnutí, která zaznívá v Česku i za jeho hranicemi, na tom nic nezmění.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Je to jeden pól české společnosti. Fiala se oprávněně stal zástupcem těch lidí, kteří si nejvíce cení svobody, pro sebe i pro ostatní. Společnost je však rozdělena. Přibližně napůl. Ve druhé půlce jsou obyvatelé, pro které je svoboda jen abstraktní pojem, kterého se nenají. I oni musí mít svého zástupce v nejvyšší politické třídě. Přirozeně ho mají. A ne ledajakého. Jejich duchovní bratři a sestry v jiných zemích by jim ho mohli závidět. S výjimkou Maďarska, kde je taky pěkný exemplář.

Vladimir Putin je válečný zločinec. Komu se tato definice nelíbí, vyřiďte si to nejen se mnou, ale taky s Joem Bidenem, ať to má grády. Miloš Zeman byl dlouholetá hlásná trouba a prodloužená ruka válečného zločince, která ovšem okamžitě převlékla kabát a chce vystupovat jako největší putinobijec.

Otázka, děti, zní takhle: Jak byste nazvaly Miloše Zemana?

Když jsem tuto otázku položil na Twitteru, dorazilo mnoho odpovědí. Některé nelze citovat před 22. hodinou, a jelikož nevím, kdy tento text budete číst, tak je tady nemůžu ukázat. Kdo má zájem, na Twitteru si tuto sbírku označení pro formálního prezidenta České republiky najde snadno.

Pro osvěžení paměti tady pár věcí umístím. Jsou to jen střípky z uceleného obrazu Miloše Zemana jako kremelské rukavice. Marián Čalfa mi v půlce 90. let vyprávěl, že když byl ministrem komunistické vlády vedené Lubomírem Štrougalem, mu jednou premiér řekl: „Člověče, jak to děláš? Seš o hlavu vyšší než já, ale mám z tebe dojem, že já jsem větší!“ Když se podíváte na tuto fotografii, neubráníte se dojmu, že by Putin mohl v další chvíli, až by byla dokonána Zemanova snaha napodobit básníka, který touží státi se trpaslíkem, mít stejný dojem z formálního českého prezidenta.

Zeman nejen léta podporoval politiku Kremlu, ale dobrovolně se mu kořil. Pozvání od Putina radostně označil za vyznamenání pro sebe. Příkladů, jak hanebně se formální český prezident lísal k ruskému despotovi, je bezpočet. Když si dnes hraje na pomýleného a snaží se co nejvíce Putina nakopnout, není radno mu věřit. Leda v případě, že už je opravdu na tom s intelektem prachbídně a byl celou tu dobu, co Putina obdivoval.

Do dějin stejně Zeman vejde jako Putin’s slut. Putinova coura.

Reklama

Výběr článků

Načítám