Hlavní obsah

Škoda Auto i celý koncern Volkswagen zastaví veškeré aktivity v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Škoda Auto kvůli ruské invazi na Ukrajinu zastaví veškeré své aktivity v Rusku. Automobilka přeruší výrobu ve svých ruských závodech v Kaluze a Nižním Novgorodu, zastaví i export vozů do země. Automobilka to uvedla v tiskovém prohlášení. Ze stejných důvodů tak učiní celý automobilový koncern Volkswagen, pod nějž Škoda patří.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pozastavením obchodních aktivit v Rusku reaguje představenstvo koncernu Volkswagen na celkovou situaci, která se vyznačuje značnou nejistotou a rozvratem,” řekla mluvčí Škody Auto Simona Havlíková.

Ruský trh je jeden z nejvýznamnějších trhů značky Škoda ve světovém měřítku. V roce 2021 pro ni bylo Rusko druhým největším trhem. Škoda Auto zde prodala 90 400 vozů. Lze tak očekávat dopad na hospodaření firmy.

V Rusku vyrábí Škoda modely Rapid, Octavia, Karoq a Kodiaq. V Nižním Novgorodu se vyrábějí tři modely, Rapid se vyrábí v závodě v Kaluze.

Ruskou invazí trpí i Škoda Auto. Omezí výrobu

Ekonomika

„Koncern Volkswagen přijal zprávy o válce na Ukrajině s velkými obavami a zděšením. Nadále doufáme v rychlé zastavení vojenských akcí a v návrat k diplomacii. Jsme přesvědčeni, že k udržitelnému řešení konfliktu může dojít pouze na základě mezinárodního práva,” uvedla Škoda Auto.

Podle vyjádření Škody zastaví aktivity v Rusku celý koncern Volkswagen, a to až do odvolání.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto musí od tohoto týdne kvůli ruské invazi na Ukrajinu omezit výrobu.

Potýká se s kritickým nedostatkem dodávek dílů od několika lokálních dodavatelů z Ukrajiny, což má dopad na některé modely. Škoda musela omezit například výrobu elektrického SUV Enyaq iV.

Škoda Auto na pomoc Ukrajině daruje deset milionů korun české neziskové nevládní organizaci Člověk v tísni.

Škoda, Zetor, Prazdroj. Válka ohrožuje exportéry

Ekonomika

Vedle příspěvku pro Člověka v tísni podpoří škodovácké odbory sbírku města Mladá Boleslav jedním milionem korun.

Uprchlíkům Škoda poskytne ubytovací kapacity v rekreačních zařízeních v majetku Odborů KOVO či nabídne místa na dětských táborech pro děti uprchlíků.

V případě potřeby pomůže firma každému ukrajinskému zaměstnanci vybudovat v České republice prostředí pro bezpečný život jeho rodiny.

Konkrétně poskytne podporu při vyřizování víz, ubytování, jazykových kurzů, zdravotní péče, integrace, vzdělávání a v ideálním případě i zaměstnání.

Reklama

Výběr článků

Načítám