Hlavní obsah

Škoda, Zetor, Prazdroj. Válka ohrožuje exportéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omezení obchodu i problémy v logistice hrozí českým firmám působícím a obchodujícím na Ukrajině či v Rusku. Týká se to nejen velkých exportérů, jako jsou Škoda Auto, Škoda Transportation nebo Plzeňský Prazdroj, ale i finančního Home Creditu a menších a středních firem, jako je porcelánka Thun. Pro tuzemskou výrobu je hrozbou možný výpadek dovozu energií či surovin z Ruska.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výroba na lince Škoda Auto v Kvasinách

Článek

„Ruská federace tvoří 1,9 procenta našeho exportu, Ukrajina 0,7 procenta. Z tohoto pohledu obě teritoria nepatří k nejvýznamnějším destinacím pro náš export. Každopádně ale tento konflikt může přivodit existenční problémy některým firmám,“ řekl ve čtvrtek Právu místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

„Tato situace se významně může dotknout firem Škoda Auto, Brisk (výrobce zapalovacích svíček), skupiny PPF nebo výrobců zemědělské techniky,“ dodal.

Například Škoda Auto loni v Rusku prodala 90 tisíc aut. Už od roku 2009 má automobilka továrnu v Kaluze, před deseti lety pak otevřela další provoz v Nižním Novgorodu. Od loňska mají přitom škodovky zákaz prodeje v Bělorusku.

Viceguvernér ČNB Nidetzký: Konflikt na Ukrajině zvýší inflaci a oslabí korunu

Ekonomika

Na Ukrajině prodává traktory brněnský Zetor, plyn tam těží hodonínská MND. Plzeňská firma Joe’s Garage Brewery chystala na Ukrajině tři minipivovary, to teď zrušila. Ruské vlastníky mají v Česku strojírenská firma Kovosvit MAS v Sezimově Ústí nebo jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz.

Dováží se i hliník a železná ruda

Daněk v tuto chvíli vidí větší problém na straně dovozů, protože Ukrajina do ČR dodává 82 procent železné rudy. Lze čekat výpadek dodávek a zdražení, což by se dotklo např. Třineckých železáren. Z Ruska se vedle hliníku, ropy a plynu dováží i řada komponent.

„Zavedení sankcí se může dotknout například exportérů v oborech strojírenství, energetiky, potravinářském nebo automobilovém průmyslu. Protiopatření Ruska by pak dopadla zejména na ty, kteří v Rusku nakupují ropu, zemní plyn, kovy a chemické produkty,“ potvrdil Právu prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Po zahájení útoku vybrali Rusové z bank 111 miliard rublů

Ekonomika

Firmám napříč obory také hrozí odliv ukrajinských pracovníků po obdržení povolávacích rozkazů. Podle generální ředitelky Asociace malých a středních podniků a živnostníků Evy Svobodové se to již děje. Odchodu řidičů se obává sdružení dopravců Česmad.

V případě finanční skupiny PPF lze čekat negativní dopad i na Home Credit. V Rusku má firma poskytující spotřební úvěry vysokou ziskovost. Přesto se od minulého podzimu spekuluje o jeho chystaném prodeji. Ruský list RBK minulý měsíc napsal, že o firmu má také zájem ruský miliardář Vladimir Jevtušenko.

Reklama

Výběr článků

Načítám