Hlavní obsah

Ruskou invazí trpí i Škoda Auto. Omezí výrobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto musí od tohoto týdne kvůli ruské invazi na Ukrajinu omezit výrobu. Potýká se s kritickým nedostatkem dílů od několika lokálních dodavatelů z Ukrajiny, což má dopad na určité modely. Škoda musela omezit například výrobu elektrického SUV Enyaq iV. Škoda Auto to v úterý uvedla v tiskovém prohlášení. Zároveň upozornila na dopad protiruských sankcí na své hospodaření.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výroba ve Škodě Auto

Článek

„Koncern Volkswagen včetně automobilky Škoda Auto přijal zprávy o ruských útocích na Ukrajinu s velkými obavami a znepokojením. Doufáme v rychlé zastavení nepřátelských akcí a návrat k diplomacii. Co se týče veškeré činnosti v místě dění, bezpečnost a ochrana našich zaměstnanců jsou naší nejvyšší prioritou,“ uvedla Škoda Auto.

Automobilka také uvedla, že v tuto chvíli daruje deset milionů korun české neziskové nevládní organizaci Člověk v tísni, aby přispěla na pomoc Ukrajině.

Škoda, Zetor, Prazdroj. Válka ohrožuje exportéry

Ekonomika

Automobilka také čeká dopad sankcí proti Rusku na hospodaření firmy. Ruský trh je jeden z nejvýznamnějších trhů značky Škoda ve světovém měřítku. V roce 2021 pro ni bylo Rusko druhým největším trhem. Škoda Auto zde prodala 90 400 vozů. V případě uvalení sankcí proti Rusku tak lze očekávat dopad na hospodaření firmy.

Ukrajina doposud rovněž představovala stabilní trh s odbytem zhruba 6000 vozů značky Škoda ročně. Od roku 2002 bylo v závodě na Ukrajině vyrobeno přibližně 190 000 vozů Škoda.

Celosvětově loni Škoda Auto dodala 878 200 vozů. Meziročně jde o pokles o 126 600 aut. Důvodem poklesu je pandemie koronaviru i kritický nedostatek čipů do palubní elektroniky.

Reklama

Výběr článků

Načítám