Hlavní obsah

Senátorka Němcová kvůli podpoře Ukrajinců tepe Okamuru i Babiše

Slovní přestřelky o míře pomoci prchajícím Ukrajincům mezi vládními politiky a opozicí se staly již téměř evergreenem. Na twitteru si do kritiků pomoci rýpla během Velikonoc i senátorka Miroslava Němcová (ODS). Jejím terčem se stali Tomio Okamura (SPD), Andrej Babiš (ANO) či Zuzana Majerová-Zahradníková (Trikolora).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslava Němcová

Článek

„Paní Majerová-Zahradníková, pane Babiši a pane Okamuro. Moc mě trápí, že kvůli nám máte málo jídla a je vám zima. Vím, jaké to je. Dám si už větší pozor a snad vyrostu, abych vám to mohla splatit. Nezlobte se na nás, prosím,” uvedla bývalá šéfka sněmovny Němcová ve svém příspěvku, který doplnila fotografií malé raněné dívenky.

Babiš kritizoval míru pomoci ve Sněmovně

Bývalý premiér Andrej Babiš poukázal před několika dny na to, že podle  posledních průzkumů vlna podpory ukrajinským uprchlíkům od českých občanů už opadá. Lidé se podle něj obávají o svoji vlastní existenci, protože ekonomická situace státu není dobrá. V interpelaci směrem k současnému premiérovi Petru Fialovi (ODS) se proto dotazoval, co přesně udělá pro obyčejné lidi.

„Dvacet čtyři států členských EU udělalo opatření pro lidi. Velká Británie, všichni. Takže chci vás poprosit…Kdy konečně něco uděláte i pro české občany? Návrhy od nás máte velice konkrétní, takže já vám přeji hezké jednání v Bruselu…,” uvedl.

Babiš: Vláda se musí starat i o naše lidi

Domácí

Vyčetl pak též současné vládě, že ubytovává ukrajinské uprchlíky na lukrativních adresách v Praze: „V Praze nebyly byty pro zdravotně postižené, pro samoživitelky. A já jsem rád, že pro ukrajinské uprchlíky se našel byt na Haštalské a Zlatnické. To je pecka! Praha 1, Pařížská. Takže já se jen ptám, co budete dělat. Jak tedy bude ta výstavba?”

I podle Majerové-Zahradníkové (Trikolóra) vláda svou vstřícností k ukrajinským uprchlíkům zapomíná na české občany.

Senát odsoudil ruskou agresi. Němcová zkritizovala i Zemana s Klausem

Domácí

„Máme tu přes 17 tisíc zaregistrovaných dětí z Ukrajiny. Podle platné legislativy by měly být přijaty do mateřských a základních škol nejdříve naše děti, ale neděje se to. Mně z Olomoucka píšou lidé, jejichž děti nemohou nastoupit do mateřské školky, a to na úkor Ukrajiny,“ poukázala nedávno.

Rozněcování patologické závisti?

Ostrou kritikou směrem ke krokům vlády nešetří ani Tomio Okamura, předseda SPD. „Vláda se chová k cizím jako k našim, ale zároveň k našim jako k cizím,” prohlásil v Poslanecké sněmovně před několika dny. Vládě premiéra Petra Fialy vyčetl pomoc ukrajinským uprchlíkům, údajně na úkor českých občanů.

„Vy na naše občany prostě úplně kašlete. Vy nejste vláda pro občany České republiky. Jste jako hluší a slepí a máte hlavu buď někde v Bruselu nebo někde v oblacích,” konstatoval Okamura. Dodal, že čeští občané mají největší strach ze zdražování, které už teď sami pociťují, a ještě více pocítí v budoucnu.  Připomněl, že by cena bochníku chleba mohla dosáhnout až 100 korun.

Drahé energie a pohonné hmoty vyhnaly inflaci na 12,7 procenta

Ekonomika

Z řad vládních poslanců se mu však za tato slova dostalo obvinění z rozněcování „patologické závisti“

A jak potvrzuje i tweet Miroslavy Němcové, názorové střety v této otázce rozhodně nejsou u konce.

Reklama

Výběr článků

Načítám