Hlavní obsah

Senát odsoudil ruskou agresi. Němcová zkritizovala i Zemana s Klausem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátoři v pátek schválili společné usnesení k ruskému útoku na Ukrajinu. Podobně jako poslanci, kteří tak učili již ve čtvrtek, odsoudili invazi a podpořili sankce vůči režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (vlevo) a ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis (vpravo) 25. února 2022 na mimořádné schůzi Senátu k ruské agresi vůči Ukrajině.

Článek

„Senát důrazně odsuzuje útok Ruské federace na Ukrajinu, kterým porušila normy mezinárodního právu,“ přiblížil na plénu obsah usnesení předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Doplnil, že stejně se horní komora staví také k zapojení Běloruska do konfliktu a dále vyzývá k přijetí sankčních opatření a posílení obranyschopnosti zemí střední a východní Evropy.

Expert: Dostat Putina před mezinárodní soud bude krajně obtížné, ne-li nemožné

Domácí

Součástí usnesení, které poslanci v pátek jednomyslně schválili, je i výzva k vyloučení Ruska a Běloruska z Rady Evropy.

Během rozpravy si vzal slovo například ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), jehož resort má na starost víza pro případné ukrajinské uprchlíky.

Putin válku prohraje, řekl Lipavský

Domácí

„Jsme ve chvíli, kdy je pro nás válka vzdálená tak, jako je například Paříž. V této chvíli hoří v Kyjevě panelové domy, je napadáno obyvatelstvo,“ prohlásil u řečnického pultíku.

Schůze horní komory se zúčastnil i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) či ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis. Oba mluvili i na čtvrtečním zasedání Sněmovny, která v jednomyslně přijatém usnesení odsoudila ruský útok proti Ukrajině jako „barbarskou, neomluvitelnou a nevyprovokovanou agresi” a podpořila svrchovanost Ukrajiny.

Vzácná shoda na schůzi k Ukrajině. Ministři dokonce zatleskali Babišovi

Domácí

Oproti čtvrtečnímu jednání dolní komory, kde vystoupil jeden řečník za každý poslanecký klub, počet řečníků tentokrát omezen nebyl, a šlo proto o poněkud obšírnější debatu.

Němcová: Zeman i Klaus disponovali informacemi 

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) během ní například zkritizovala bývalého i současného prezidenta v souvislosti s jejich nedávnými výroky.

Zeman, jenž před několika dny tvrdil, že Rusové nejsou blázni a na Ukrajinu nezaútočí, ve čtvrtek po zahájení ruské invaze uznal, že se mýlil. Klaus pak napsal, že ho ruský útok šokoval.

Mýlil jsem se, šílence je potřeba izolovat, prohlásil Zeman

Domácí

„Přesně jak Miloš Zeman, tak Václav Klaus disponovali vždycky tou výjimečnou sadou informací, a myslím, že s nimi disponují i dnes,“ uvedla Němcová na plénu.

Vzhledem ke zkušenostem podle ní Zeman s Klausem nemohou říkat věty o tom, že to nečekali nebo že jsou překvapeni. „Já jako pamětník roku 1968 tedy zaskočena vůbec nejsem,“ doplnila Němcová.

Klaus: Útok Ruska změnil svět

Domácí

Bojovat mohou naše děti, varoval Hilšer

Senátor Marek Hilšer zase apeloval, abychom se „vzpamatovali“ a nabídli vedle humanitární i vojenskou pomoc.

„Máme dvě možnosti,” řekl s tím, že buď pomůžeme Ukrajině nyní vojensky – dodávkami zbraní a leteckou podporou –, nebo ji necháme padnout. „A za pár let kromě profesionálního vojska budou muset bojovat i naše děti, i patnáctiletí kluci,“ dodal.

Čeští politici odsoudili ruský útok, i Okamura by přijal uprchlíky

Domácí

Na jeho slova navázal senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti). „Putin je masový vrah, je to válečný zločinec a měl by stát před soudním tribunálem,“ nebral si servítky závěrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám