Hlavní obsah

Ruští vojáci už odmítají bojovat, hlásí ukrajinský generální štáb

Kyjev

Ruští vojáci se v čím dál větším měřítku odmítají účastnit bojů na Ukrajině, informoval v pátek odpoledne generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Podle prohlášení, ze kterého citovala agentura Interfax-Ukrajina, odmítá účast v dalších bojových akcích až 80 procent personálu některých ruských jednotek.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ukrajinský voják si pořizuje selfie fotku, jak stojí na zničeném ruském tanku v Kyjevské oblasti, odkud se ruští vojáci stáhli.

Článek

„Nepřítel má značné problémy s náborem vojenských jednotek, které během bojových akcí na Ukrajině utrpěly značné ztráty. Podle dostupných informací se více než 80 procent personálu některých jednotek zapojených do války nechce účastnit dalších bojových akcí,“ stojí ve zprávě vedení ukrajinské armády.

Podle ukrajinského generálního štábu mají ruští velitelé zakázáno před koncem takzvané „speciální vojenské operace“ propouštět vojáky, kterým už vypršela smlouva.

Peskov připustil „značné ztráty“

Značné ztráty na straně ruské armády ve čtvrtek v rozhovoru pro Sky News překvapivě otevřeně přiznal mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Máme značné ztráty, je to pro nás obrovská tragédie,“ prohlásil Peskov.

Podle ukrajinské armády přišlo Rusko od začátku invaze na Ukrajinu o zhruba 19 000 vojáků. Moskva zatím potvrdila jen 1351 padlých vojáků.

Rusko utrpělo značné ztráty, je to pro nás tragédie, uvedl mluvčí Kremlu

Válka na Ukrajině

Stažení vojáků z okolí Kyjeva a Černihivu Peskov odůvodnil tím, že Moskva chtěla prokázat dobrou vůli při rusko-ukrajinských jednáních.

Chystaná ruská ofenziva na východě Ukrajiny

Ani náznak dobré vůle z ruské strany přitom nelze očekávat na východě Ukrajiny, kde okupační vojska připravují na ofenzivu, hlásí ukrajinský generální štáb.

„Ve směru Doněck a Tavrija nepřítel nadále zvyšuje počet vojáků. Okupanti se navíc nepřestali pokoušet o postup ve směru na Popasnu a Severodoněck. Nepřítel také pokračuje v blokádě města Charkov a ostřeluje obytné čtvrti za použití dělostřelectva, včetně několika raketometů a minometů velké ráže,“ stojí v prohlášení vedení armády.

„Ruští okupanti pokračují v ničení civilní infrastruktury raketovými a dělostřeleckými údery na železniční uzly a silnice, nádraží, obytné oblasti a místa evakuace civilistů z oblastí bojů,“ uzavřel generální štáb.

Lidé tu nemají ruce, nohy. Desítky chirurgů operují najednou, líčí starosta Kramatorsku

Válka na Ukrajině

Ruské rakety v pátek zasáhly vlakové nádraží v Kramatorsku na východě Ukrajiny, které využívají civilisté k evakuaci do bezpečnějších oblastí. Zemřelo nejméně 50 lidí, z toho pět dětí, uvedl gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Podle starosty Kramatorsku Oleksandra Hončarenka byly v době zásahu na nádraží zhruba 4000 lidí, hlavně senioři, ženy a děti.

Ruské ministerstvo obrany zodpovědnost za úder odmítlo a tvrdí, že ho provedli Ukrajinci jako provokaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám