Hlavní obsah

Lidé tu nemají ruce, nohy. Desítky chirurgů operují najednou, líčí starosta Kramatorsku

– Kramatorsk • Aktualizováno

Okolo čtyř tisíc lidí čekalo na nádraží v ukrajinském Kramatorsku na evakuaci, když tam dopadla ruská balistická raketa. Nejméně 50 lidí je po smrti, přes sto lidí utrpělo vážná zranění. Na místě je hodně lidí bez rukou a nohou, uvedl starosta města Alexander Hončarenko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské rakety zasáhly vlakové nádraží v Kramatorsku, zemřelo nejméně 39 lidíVideo: Reuters

 
Článek

„Hodně lidí je tu ve vážném stavu, bez rukou, bez nohou. Na jejich operacích pracuje 30 až 40 chirurgů najednou,“ citovala starostu města běloruská stanice Nexta.

Foto: Andriy Andriyenko, ČTK/AP

Fragment rakety u nádraží v Kramatorsku. Je na ní nápis „Za dětěj“ (za děti).

Počet obětí se udával 39, odpoledne gubernátor Doněcké oblasti oznámil, že jejich počet vzrostl na 50, z toho je pět dětí.

Podle starostova jmenovce, ukrajinského poslance Oleksije Hončarenka, není pochyb o tom, že Rusové, kteří už od konce února útočí na Ukrajinu, věděli, na co míří.

K videu, který zachycuje momenty na nádraží bezprostředně po útoku, napsal: „Lidé na videu mluví rusky. Proč je sakra zabíjejí? Rusko prostě vyhlazuje všechny Ukrajince bez ohledu na to, jakým jazykem mluví.“

Foto: Andriy Andriyenko, ČTK/AP

Hračka na zemi po dopadu rakety na nádraží v Kramatorsku

Rusové zasáhli balistickou raketou přeplněné nádraží v Kramatorsku, zahynuly desítky lidí

Evropa

Rusko svaluje vinu na Ukrajince

Rusko jakoukoli vinu za útok popírá, ruské ministerstvo obrany ho připsalo Kyjevu. „Podle upřesněných údajů byl útok na vlakové nádraží v Kramatorsku podniknut raketovou divizí ukrajinských ozbrojených sil z obce Dobropolje ležící 45 km jihozápadně od města,“ řekl agentuře RIA Novosti představitel ruského ministerstva obrany.

Připojil i bizarní vysvětlení, proč by Ukrajinci stříleli na město, které mají pod kontrolou: „Cílem úderu kyjevského režimu na město bylo zastavit masový odchod obyvatel z měst, aby posloužili jako živý štít při obraně jeho pozic.“

Evakuaci z Doněcké a Luhanské oblasti ovšem vyhlásily samy ukrajinské úřady, a to kvůli obavám z ruského útoku na západní část Donbasu. Lidé začali odjíždět až po jejím vyhlášení.

Jak upozornil novinář Julian Ropcke, ruská propagandistická média nejprve psala, že ruská raketa zasáhla vlak, který přijel na nádraží v Kramatorsku ve čtvrtek večer a údajně byl plný munice. Jakmile vyšel najevo rozsah civilních obětí, začali Rusové obviňovat Ukrajince, že si to udělali sami.

Kramatorsk je průmyslové město na východě Ukrajiny v Doněcké oblasti. Před válkou mělo asi 180 tisíc obyvatel. Tisíce lidí se kvůli válce snažilo dostat do bezpečnějších oblastí.

Reklama

Výběr článků

Načítám