Hlavní obsah

Rusové se snaží rozhádat Poláky a Ukrajince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská propagandistická agentura RIA Novosti ve středu publikovala rozhovor s ředitelem vnější rozvědky Sergejem Naryškinem, jenž v něm tvrdí, že polská vláda chce uspořádat referendum o připojení regionů západní Ukrajiny jako výměnu za pomoc ve válce. Polská diplomacie už o dva dny dříve tyto šířící se spekulace označila za dezinformace.

Foto: Profimedia.cz

Šéf ruské rozvědky Sergej Naryškin

Článek

„Aby zajistilo legitimitu plánovaných územních akvizic, rozhodlo se polské vedení využít úspěšné ruské zkušenosti s navracením území předků prostřednictvím referend,“ uvedl Naryškin pro RIA Novosti.

Podle něj vypustily polské tajné služby „pokusný balónek“ do ukrajinských médií o údajné přípravě plebiscitu o připojení Lvovské oblasti k Polsku.

„Varšava je přesvědčena, že si zaslouží štědrou kompenzaci za vojenskou pomoc poskytnutou Kyjevu, poskytnutí přístřeší mnoha ukrajinským migrantům a konečně za nedávný raketový útok na polské území, který Varšava tiše ‚spolkla‘ na popud Spojených států a předních evropských zemí,“ povídal dál Naryškin.

Nejde o nová tvrzení, podobné ničím nepodložené spekulace už sociálními sítěmi kolují v podstatě od začátku ruské agrese. Naposledy měl tuto zaručenou zprávu dokládat jakýsi dokument polské vlády, který ale – jak vyšlo najevo – byl zfalšovaný.

„Příspěvky týkající se příprav referenda o připojení západních oblastí Ukrajiny k Polsku jsou dezinformace a další pokus o vyvolání sporů mezi Polskem a Ukrajinou,“ napsal na Twitteru mluvčí polského ministerstva zahraničí Łukasz Jasina.

Už v říjnu Naryškin tvrdil, že podle SVR urychluje Varšava přípravy na anexi Lvova, Ivano-Frankivsku a většiny Ternopilské oblasti. Žádné důkazy nikdy nepředložil.

Foto: Novinky

Poláci označili Naryškinovo tvrzení za dezinformaci.

Vyděšený Duda po výbuchu rakety podával hlášení ruským komikům

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám