Hlavní obsah

Vyděšený Duda po výbuchu rakety podával hlášení ruským komikům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský prezident Andrzej Duda po výbuchu ukrajinské rakety minulý týden v polském pohraničí naletěl dvojici ruských komiků. Vtipálkům vydávajícím se za francouzského prezidenta Emmanuela Macrona ve vypjaté situaci, kdy ještě nebylo jasné, čí raketa v Polsku explodovala a co bude následovat, po telefonu řekl, co ví.

Foto: Reuters

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

„Ahoj Emmanueli, jsi to ty? U telefonu Andrzej Duda,“ představuje se polský prezident v úvodu nahrávky telefonního rozhovoru, který dvojice komiků umístila na YouTube a převzala ji ruská i polská média.

„Ano, ano, to jsem já,“ dostalo se Dudovi odpovědi.

„Ach, ahoj Emmanueli… Děkuji. Děkuji, že voláš. Jak asi víš, situace je velmi složitá. Dnes odpoledne (minulé úterý) u nás došlo k výbuchu. V Polsku. Nedaleko ukrajinské hranice. Ale na našem území. Byla to raketa. O tom není pochyb. Nevíme ale, kým byla odpálena. Odpálil ji někdo na východě,“ shrnul situaci polský prezident v domnění, že mluví se svým francouzským protějškem.

Letecké záběry kráteru po dopadu rakety v Przewodówě

Válka na Ukrajině

Pravost nahrávky potvrdil polský prezidentský úřad, který podle polského serveru wp.pl vydal prohlášení, že „si prezident v průběhu rozhovoru uvědomil, že jde o dost netypický způsob vedení rozhovoru ze strany volajícího, že mohlo dojít k pokusu o podvod, a ukončil rozhovor.“

Do chvíle, než si Duda uvědomil, že možná nemluví s Macronem, ale uběhlo sedm minut a za tu dobu stačil ruským komikům říct i další věci.

Zelenskyj má jasno, Biden váhá

Duda prozradil, že Poláci vědí, že se jednalo o raketu ruské výroby a v místě dopadu je kráter o průměru 20 až 25 metrů s hloubkou pět metrů. Řekl, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jednoznačně obviňuje Rusy, americký prezident Joe Biden naopak podle něj byl zdrženlivý.

Mluvil také o tom, že už si telefonoval s šéfem NATO Jensem Stoltenbergem o možnosti aktivaci článku 4 společné smlouvy. Ten počítá s konzultacemi v případě ohrožení některé z členských zemí.

Střela, o níž Duda s ruskými vtipálky mluvil, byla, jak se později ukázalo, s největší pravděpodobností vypálena ukrajinskou protivzdušnou obranou ve snaze sestřelit ruskou raketu, kterými ten den Rusko Ukrajince zasypalo.

Na obranu polského prezidenta je dlužno podotknout, že není prvním evropským státníkem, který dvojici Vovan a Lexus (Vladimír Kuzněcov a Alexej Stolarov) naletěl.

V minulosti už si tito komikové vystřelili z prezidentů Běloruska, Turecka, Francie nebo britského premiéra,“ připomněl polský portál Gazeta.pl.

Na východě Polska pohřbili oběti výbuchu rakety

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám