Hlavní obsah

Rusové pustoší Ukrajinu zbraněmi, které sama vyrobila a v dobré víře předala Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko nasazuje při útocích na Ukrajinu zbraně, které byly na jejím území buď vyrobeny, nebo dislokovány v době, kdy byla součástí SSSR. Uvedl to v pondělí list The New York Times s odvoláním na tajemníka ukrajinské vojenské rozvědky GUR Vadyma Skibického. Jsou to zbraně, které Kyjev předal Rusku výměnou za garanci územní celistvosti.

Foto: MOD/2014, Reuters

Ruský strategický bombardér Tupolev Tu-95 (v kódu NATO Bear)

Článek

Velkou pozornost vyvolal nedávno dopad rakety Ch-55 určené k nesení jaderné nálože, která byla bez hlavice. Spekulovalo se, proč byla použita, experti nakonec dospěli k závěru, že nejspíš jako klamný cíl.

Ukrajinští experti z výrobního čísla navíc zjistili, že právě tato střela byla vyrobena na Ukrajině. Stejně jako bombardér, který ji odpálil, byla zřejmě součástí arzenálu, který Ukrajina předala Rusku v rámci dohody, v níž se vzdala jaderných a strategických zbraní. Za to jí Rusko přislíbilo garanci územní celistvosti a samostatnosti.

I další dvě rakety Ch-55 bez hlavice, které od té doby dopadly na území Ukrajiny, byly podle výrobních čísel mezi těmi, které se v rámci dohody předaly Ruské federaci.

Staré střely s odmontovanou jadernou náloží používá Moskva jako klamné cíle. Jiné nemá

Válka na Ukrajině

Střely Ch-55 vypálené v poslední době na Ukrajinu Rusové nedávno modernizovali. Část bez hlavic slouží jako klamné cíle, další byly vybaveny konvenčními náložemi.

Ukrajina dala Rusku strategické zbraně

Generál Skibickyj upřesnil, co Ukrajina Rusku předala v rámci dohody o likvidaci ukrajinského jaderného arzenálu, který byl v té době třetí největší na světě. „Byly také předány všechny balistické rakety a strategické bombardéry Tu-160 a Tu-95. Nyní používají proti nám tyto střely vypalované z těchto bombardérů. Bylo by bývalo lepší, kdybychom je předali USA,“ poznamenal.

Nasazení starších raket Ch-55 ze sedmdesátých let současně ukazuje, že Rusku docházejí zásoby modernější munice. Skibickyj ovšem dodal, že Rusko je dále schopné moderní střely vyrábět. Podle něj od začátku války bylo v Rusku vyrobeno 240 střel s plochou dráhou letu Ch-101 vypouštěných z letadel a 120 střel s plochou dráhou letu Kalibr vypouštěných z lodí.

Rusko tedy vyrábí měsíčně asi 40 střel s plochou dráhou letu. Číslo sice není potvrzeno, ale na Ukrajině už byly nalezeny trosky rakety Ch-101, přičemž z jejího sériového čísla plynulo, že byla vyrobena v posledním kvartálu tohoto roku, tedy v době, kdy už Rusko čelí tvrdým sankcím. Vyvolalo to otázky, zda si potřebnou elektroniku opatřilo už dříve, nebo našlo cesty, jak sankce obcházet.

Rusko dál dokáže vyrábět moderní rakety. Navzdory sankcím

Evropa

Ruské jednotky spotřebovaly přes polovinu přesných střel, sahají po sovětských

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám