Hlavní obsah

Staré střely s odmontovanou jadernou náloží používá Moskva jako klamné cíle. Jiné nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská rozvědka se v sobotu věnovala otázce, proč na Ukrajinu dopadly střely s plochou dráhou letu, které nenesly žádnou hlavici. Dospěla k závěru, že střely s plochou dráhou letu Ch-55, které byly určené výhradně jako nosiče jaderných hlavic, jsou klamným cílem. Podle ní to ale potvrzuje, že Rusku docházejí rakety.

Foto: Reuters

Rusko vypaluje střely Ch-55 z bombardérů Tu-95.

Článek

„Záběry z otevřených zdrojů zřejmě ukazují trosky sestřelených střel s plochou dráhou letu AS-15 Kent (kód NATO pro střely označované v Rusku Ch-55) vypouštěných ze vzduchu (ALCM), které byly navržené v osmdesátých letech čistě jako jaderný systém,“ uvedla rozvědka.

„Bojová hlavice byla zřejmě nahrazena balastní,“ dodala.

Rozvědka pak posuzovala, proč to Rusové dělají. „Ačkoli i takový inertní systém stále způsobuje škody kinetickou energií střely a nespotřebovaným palivem, je nepravděpodobné s ním dosáhnout spolehlivého účinku na zamýšlené cíle,“ uvedla rozvědka.

Důvod pro jejich použití je však prý jiný. „Rusko zcela jistě doufá, že takové střely budou fungovat jako klamné cíle a odkloní ukrajinskou protivzdušnou obranu,“ dodala.

Jak ukázaly sestřely, tato taktika funguje. Ukrajinci použili své střely země-vzduch k ničení klamného cíle, který by nezpůsobil velké škody.

Souvisí to se změnou podoby raketových útoků, kterou uplatnilo Rusko.

„Od útoků vedených jednotlivými střelami přešli k tomu, že se snaží ukrajinskou obranu zahltit. V jednom okamžiku tak vypálí maximum střel s plochou dráhou letu, balistických raket a dronů, aby ukrajinská obrana neměla šanci zlikvidovat všechny,“ uvedl bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. K zahlcení používá jak drony, tak klamné cíle.

Zima válku na Ukrajině nezmění. Je čas vyhlásit bezletovou zónu

Válka na Ukrajině

„Bez ohledu na záměr Rusů, tato improvizace zvýrazňuje úroveň vyčerpání ruských zásob raket dlouhého doletu,“ uvedla britská rozvědka.

U posledních útoků je vidět, že Rusové používají především střely s plochou dráhou letu Ch-101 a Ch-555 (verze střely Ch-55 upravená pro nesení konvenční hlavice).

Už není slyšet o použití hypersonických střel Kinžal nebo balistických raket Iskander a méně se mluví i o střelách s plochou dráhou letu Kalibr vypouštěných z lodí.

Rusové vypálili na Ukrajinu střelu určenou k jadernému útoku. Byla bez nálože

Válka na Ukrajině

Ruské jednotky spotřebovaly přes polovinu přesných střel, sahají po sovětských

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám