Hlavní obsah

Rusko tvrdí, že zničilo ukrajinský člun u plynových polí v Černém moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo obrany v úterý oznámilo, že v noci stíhací bombardér Su-30MK zničil ukrajinský průzkumný člun, který se pohyboval v oblasti plynových polí v Černém moři. Tvrzení není možné ověřit, ministerstvo ani neuvedlo, o jaké plavidlo mělo jít.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský Suchoj Su-30

Článek

„Dnes v noci posádka letadla Su-30SM námořního letectva Černomořské flotily zničila v oblasti ruských plynových polí v Černém moři ukrajinský průzkumný člun,“ uvedlo ministerstvo podle agentury TASS.

Neuvedlo však, u jakých plynových polí člun zničilo a o jaký člun šlo, podotkla stanice Arab News.

Dá se předpokládat, že šlo o plavidlo pohybující se v oblasti plynových polí u Krymu, který Rusko nezákonně anektovalo v roce 2014 a v přilehlých vodách těží plyn.

Pokud by se Ukrajinci chtěli pokusit narušit těžbu, dávalo by to smysl, ale ze strohé zprávy nelze ani zjistit, zda šlo jen o průzkum, nebo třeba o pokus vyřadit některou z těžních věží. Ukrajina používá k útokům na ruské lodě a přístavy i Kerčský most a bezposádkové čluny. Může je použít i pro průzkum.

Podle ruského ministerstva obrany byly ruské lodě terčem podobného útoku ve čtvrtek večer.

Zvednutá příď podobná skifu. Expert popsal ukrajinskou novinku Sea Baby

Válka na Ukrajině

Jak vypadal člun použitý k útoku na Kerčský most? CNN zveřejnila záběry

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám