Hlavní obsah

Jak vypadal člun použitý k útoku na Kerčský most? CNN zveřejnila záběry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinci ukázali bezposádkové čluny, které použili k poslednímu útoku na Kerčský most. Natočila je v reportáži stanice CNN, která se věnovala využití bezposádkových prostředků, zejména bezpilotních letadel, ze strany ukrajinských ozbrojených sil. Podle ní dosahují rychlosti až 80 km/h.

Foto: CNN

Záběr ukrajinského bezposádkového člunu použitého k útoku na Kerčský most

Článek

Drony Ukrajinci předvedli na utajené základně na břehu jezera, do kterého zasahovalo zpola potopené molo. Tmavošedý člun byl extrémně nízký a dlouhý jen pět metrů. Na zádi byl vidět přijímač satelitního signálu, zřejmě přes Starlink. Z nízkého profilu vystupovala jen kopule se senzory.

Podle CNN tato poslední verze bezposádkového člunu váží až 1000 kg, přičemž uveze třistakilogramovou výbušninu. Maximální rychlost činí až 80 km, dosah 800 km.

Reportéři CNN viděli i ovládající zařízení člunu s několika obrazovkami, joysticky, přepínači a tlačítky, z nichž některé měly ochranu před náhodným zmáčknutím. U jednoho byl nápis výbuch.

Ukrajinci útočili na naši loď u plynovodů v Černém moři, hlásí Rusové

Zahraniční

Čluny se začaly vyvíjet po začátku války

Vývojář uvedl, že práce na hladinových bezposádkových člunech začala až po ruském útoku na Ukrajinu. Podle něj to bylo „velmi důležité, protože jsme neměli mnoho prostředků, s nimiž by se dalo vzdorovat námořní velmoci – Rusku“.

„Potřebovali jsme vyvinout něco vlastního, protože jsme neměli běžné kapacity,“ dodal.

Bezposádkové čluny představují pro Rusko problém, uvedl vývojář: „Je pro ně těžké dostat takový malý dron. Je velmi těžké ho už najít. A rychlost těchto dronů přesahuje jakékoli námořní zařízení v černomořské oblasti. Myslím, že to bude trvat pět nebo deset let, než budou mít efektivní protiopatření proti tomuto vybavení. Jejich vybavení je z dvacátého století, naše z 21.“

To je podle CNN zřejmě důvod, proč se člunům podařilo dostat se k mostu na Krym z Kubáně a explodovat pod ním, což vedlo k poklesu jedné části mostovky. Kerčský most je klíčovým cílem, protože spojuje Krym s Ruskem. Pro něm putují na poloostrov zásoby i zbraně.

Úspěšné útoky

Zdroje z ukrajinské obrany potvrdily, že tyto čluny byly použity nejméně ke dvěma útokům. Jedním z nich byl červencový na Kerčský most. Ukrajina se k útoku na most přihlásila 17. července.

O tomto útoku se uvádělo, že byl zřejmě podniknut upravenými vodními skútry, což měly dokumentovat zveřejněné záběry. Je však možné, že k útoku bylo využito více různých prostředků.

Dalšími terči těchto člunů jsou ruské válečné lodě. Zasažena byla loni v říjnu vlajková loď Admiral Makarov, která nahradila potopený křižník Moskva. Po útoku, z něhož CNN zveřejnila záběry, které byly pořízeny kamerou ve člunu, musela být loď přesunuta do přístavu. Není ale jasné, jak velké škody utrpěla.

Několik útoků ale bylo neúspěšných, zejména opakované na dobře chráněný sevastopolský přístav. Jasné není, zda tyto čluny způsobily škody ruským špionážním lodím. Útok daleko od Krymu však Rusy zaskočil.

Excelentní improvizace: K útoku na Kerčský most použili Ukrajinci upravené vodní skútry Kawasaki

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám