Hlavní obsah

Zvednutá příď podobná skifu. Expert popsal ukrajinskou novinku Sea Baby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská tajná služba SBU ve středu zveřejnila záběry svých bezposádkových člunů Sea Baby (Mořské dítě), které byly použity při útocích na Kerčský most. Podle šéfa SBU byly využity i k útokům na válečnou loď Oleněgorskij Gorňak a tanker SIG. Na základě snímků expert H. Sutton uvedl, že jde o dron s novým tvarem trupu. Zmiňuje, že jich bylo vyrobeno nejméně pět kusů.

Foto: Security Service Of Ukraine, Reuters

Záběr na ukrajinský bezposádkový člun Sea Baby použitý k útoku na Kerčský most

Článek

Šéf ukrajinské kontrarozvědky Vasyl Maljuk ve středu uvedl, že vodní dron, který zasáhl Kerčský most, je výsledkem několikaměsíční práce a že se jedná o jedinečný vynález SBU.

„Sea Baby má nový tvar trupu se zvednutou přídí podobnou skifu. Mnohem důležitější je, což dosud nebylo vidět, že může být vybaven speciální hlavicí. Zprávy uvádějí hmotnost 860 kg, což je mnohem více než u starších modelů,“ napsal Sutton na svém webu.

V první třetině trupu je namontováno elektrooptické zařízení sloužící k navádění lodě. Za tím je radom, pod kterým může být ukryt námořní radar nebo komunikační zařízení. Ze záběru není jasné, jaký systém komunikace se používá, u starších bezposádkových člunů to byl systém Starlink. Jeho přijímací deska však patrná na člunu není.

Sutton také zmiňuje na boku namontované dodatečné schránky, které u nevybavených lodí nejsou vidět. Předpokládá, že v nich budou dodatečné nádrže s palivem. Z návrhu je podle Sutona patrná snaha, aby člun mohl plout vysokou rychlostí, byl nízký a měl pokud možno co nejmenší odraznou plochu, aby byl hůře detekován radarem.

Ukrajina zveřejnila nové záběry útoku vodním dronem na Kerčský most

Válka na Ukrajině

Sutton na svých stránkách zveřejnil i záběr, kde je vidět pět těchto člunů, které však ještě nenesou namontované elektrooptické zařízení, vidět je jen U profil, na který se přichycuje. Nemají také schránky na bocích vzadu.

Ze záběru je zřejmé, že se dva od zbylých malinko liší výstupkem na krytu levé poloviny přední paluby. Vznikly však zřejmě v jedné sérii, protože mají nastříkanou stejnou kamufláž dvěma odstíny šedé barvy.

Sea Baby se liší nejen od první generace bezposádkových člunů použitých loni k prvním útokům na Sevastopol, ale i od dronů Magura V5 použitých k útokům na Sevastopol 22. března a 16. července a na lodě Ivan Churs 24 května a Priazovje 11. června. Plyne to ze Suttonovy analýzy.

H. Sutton ale neví, zda nový design byl navržen jen pro útok na Kerčský most, nebo jde o plavidlo vyrobené i pro další útoky, i když k nim byl použit. Britský expert na bezposádkové čluny Steve Wrigt se však domnívá, že nejsou jednoúčelové. „Můžete je upravit podle mise,“ řekl časopisu Newsweek .

Útoky na tanker SIG a loď Oleněgorskij Gorňak o výtlaku 3600 tun, které přepravovaly na Krym vybavení, to potvrdily. Navíc ukázaly, že Ukrajina může podnikat útoky i ve větší vzdálenosti ve východní části Černého moře.

Útok bezposádkového člunu Sea Baby na ruský tanker

Rusko popírá jakékoli poškození lodi Oleněgorskij Gorňak, ale britská tajná služba uvedla, že „skoro jistě utrpěl vážné poškození“.

SBU nezveřejnila jen záběry z kamer člunů útočících na pilíře mostu ze dvou různých stran, ale i záběry ruských bezpečnostních kamer na mostě, což znamená, že se k nim Ukrajinci nějak dokázali dostat. Šéf ukrajinské kontrarozvědky Vasyl Maljuk také přiznal, že Ukrajinci stojí i za prvním útokem na Kerčský most z 8. října 2022. Neposkytl však podrobnosti.

Jak vypadal člun použitý k útoku na Kerčský most? CNN zveřejnila záběry

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám