Hlavní obsah

Rusko se vyhnulo občanské válce. Prigožin odjíždí, problémy zůstávají, píší ruští komentátoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Sobotní vzpoura wagnerovců vyvolala znepokojení, plyne z komentářů v ruských médiích. I když nutně sledují státní linii, je v nich zřetelný strach z občanské války. Oceňován je pragmatický přístup prezidenta Vladimira Putina, který nezvolil silové řešení, a zejména pomoc běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který využil svých vazeb na Prigožina.

Foto: Concord Press Service

Zakladatel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin

Článek

Kritice však čelí nejen „gaučoví“ generálové, za které musel Putin tahat horké kaštany z ohně, ale také systém, jenž umožnil takto vyrůst soukromé armádě.

Velké zásluhy Lukašenkovi připisuje komentátor Komsomolské pravdy Alexander Grišin, který zcela v duchu linie ruské propagandy tvrdí, že sobotní události Rusko neoslabily, ale naopak posílily. Důvodem je pouze to, že se podařilo zabránit ozbrojenému střetu.

Moc wagnerovců tak nepřeceňuje. „Prigožinovci by Rusko nedostali na pokraj občanské války, neměli pro to potřebnou podporu mezi lidmi ani na úřadech, ale i tak mohla situace dospět ke krveprolití,“ uvedl Grišin.

Washington o Prigožinově plánu věděl s předstihem, tvrdí média

Evropa

Chválí i Putina, že volil řešení nikoli efektní, ale efektivní. „Bylo by možné porazit wagnerovce silou? Velmi reálně. Kolona byla jasným cílem. A nepochybuji, že by to Prigožin na Putinově místě udělal. Nebo jakýkoli militantní generál na jeho místě. Díky bohu, že tam nejsou a je tam Putin,“ dodal Grišin.

Komentátor agentury RIA Novosti David Napmanija dokonce mluví o tom, že Rusko složilo „zkoušku dospělosti“. Připomínal události z roku 1917. 

„Uplynulý den se zapíše do dějin jako jeden z nejhrozivějších v dějinách Ruska. Mohl by to být začátek konce pro zemi, kterou jsme znali. Rusko se ocitlo tváří v tvář nebezpečí, které si před stoletím vyžádalo miliony životů,“ uvedl Napmanija.

Prigožin oznámil konec postupu na MoskvuVideo: AP/Reuters

„Hlavní je jasné; občanské válce, v níž mohly s velkou pravděpodobností přerůst sobotní události, se země vyhnula. Dokázala se poučit z krvavé minulosti,“ dodal komentátor.

Krize nekončí

Michail Rostovskij napsal v komentáři Moskevského komsomolce, že krize nekončí, což plyne už z titulku „Prigožin odjíždí, problémy zůstávají – hluboké politické důsledky neúspěšného puče“.

I on poděkoval Lukašenkovi, že jeho zásah zamezil nejhoršímu scénáři. „Zabránil ozbrojenému vnitřnímu konfliktu, úplnému rozkladu silové struktury a bojům v ulicích měst včetně Moskvy,“ napsal Rostovskij.

„Pachuť ze dvou červnových dnů stále zůstává. Rusko a jeho politický systém ukázaly svou zranitelnost k radosti nepřátel a k překvapení přátel a neutrálů,“ doplnil.

FSB našla u šéfa wagnerovců miliardy rublů v hotovosti a falešné pasy

Evropa

Upozornil, že pokusy o puč se odehrávají i v dalších zemích, včetně těch demokratických. A připomněl, jak se dostal k moci v roce 1958 Charles de Gaulle, zmínil i útok davu na Kapitol v roce 2021. „Ale to, že to taky někde dělají, je slabá výmluva a malá útěcha,“ přiznal Rostovskij.

Dále napsal, co nepřátelům Ruska ukázala vzpoura. „Zde je závěr, který byl učiněn ve Washingtonu, Kyjevě, Varšavě a dalších podobných metropolích: musíte vyvinout tlak na Rusy, funguje to,“ dodal a zmínil v této souvislosti i působení Ruské legie.

„Jevgenij Prigožin zamířil do Běloruska, ale jím a nejen jím vytvořené problémy zůstanou. A jejich vyřešení bude těžké,“ podotkl.

Lidé v Rostově na Donu se loučí s odjíždějícím Prigožinem a wagnerovciVideo: AP

Rostovskij vidí jeden z problémů v tom, že v Rusku bylo možné vytvořit soukromou armádu.

„Nejvyšší moc v zemi zapomněla na neslučitelnost soukromého a vojenského sektoru. Monopol je skoro vždycky špatný, ale je tu jeden dobrý, a dokonce nutný monopol. Monopol státu na legalizované násilí. Pokud takový monopol neexistuje, je ohrožena existence státu,“ doplnil Rostovskij.

Vzpoura je důsledkem vzniku soukromé armády

Dále upozornil, že v Rusku vznikla vedle jedné vertikály moci v čele s Putinem další, sice menší, ale velmi soudržná a efektivní – ta Prigožinova.

„Aktivity Jevgenije Prigožina vzbuzují už několik let otázky. A v posledních měsících a týdnech zněly jako hrom. Jak mohl člověk s nepříliš jasným statutem zcela veřejně napadat ministra obrany a náčelníka generálního štábu?“ ptá se komentátor.

„Neexistovaly žádné jasné odpovědi. To vytvořilo atmosféru strachu a nejistoty, což pošlapalo pověst úřadů. Systém ručního řízení se na dlouhou dobu zadrhl a fungoval až na poslední chvíli,“ upozornil Rostovskij.

Nezmínil ovšem, že samotnému ruskému vedení existence wagnerovců vyhovovala, protože je mohlo nechat působit v zemích, kam by vyslání regulérních ruských vojáků vyvolalo pozdvižení – v Mali, Středoafrické republice či Libyi.

„Hodili se na boj v samozvaných separatistických republikách na Donbasu, Prigožin jen reagoval na poptávku,“ dodal.

Putin už není alfa samec, říká expert

Zbytečná válka

Reklama

Výběr článků

Načítám