Hlavní obsah

Rusko cílí na ukrajinské systémy protivzdušné obrany S-300

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Washington

Jedním z cílů ruských útoků jsou systémy protivzdušné obrany S-300 ukrajinské armády. Ve středu ruské ministerstvo oznámilo, že byl zničen další. Jeden byl údajně zničen minulý čtvrtek. Na významu proto nabývá jejich nahrazení, protože brání Rusku, aby ovládlo vzdušný prostor nad Ukrajinou.

Zničená baterie ukrajinských protiletadlových střel S-300Video: Twitter Ruské ministerstvo obrany

 
Článek

Podle proruského twitterového účtu Military Advisor byl zničen mobilní systém S-300PT. Zničeno mělo být deset odpalovacích zařízení, velitelské stanoviště a radar pro navádění na nízko letící cíle.

Minulý čtvrtek, 24. března ruské ministerstvo obrany oznámilo, že zničilo baterii S-300.

Když se Rusko stáhne, Slovensko systém S-300 Ukrajině nedodá

Válka na Ukrajině

„Bezpilotní letoun zjistil pozici ukrajinského systému protivzdušné obrany, který byl napaden chytrými střelami Krasnopol. Dron je naváděl. Střely Krasnopol jsou rakety vypalované z houfnic ráže 152 mm 2S3 Akacija a 2S19 Msta-S. Mají dosah cca 20 až 25 km.

Není jasné, zda záběry zveřejněné ve středu jsou z nového útoku, nebo z útoku z minulého čtvrtka.

Rusko nekontroluje nebe nad Ukrajinou

V každém případě jde o oslabení ukrajinské protivzdušné obrany, která činí Rusku velké potíže. Nedokázalo ji vyřadit hned první dny útoku, takže nekontroluje vzdušný prostor nad Ukrajinou.

„Stále jsme přesvědčeni, že mají k dispozici většinu systémů protivzdušné obrany, že mají systémy protivzdušné obrany dlouhého doletu,“ uvedl v pondělí podle amerického serveru National Interest vysoký představitel Pentagonu.

„Využívají je docela efektivně, takže se o vzdušný prostor dál soupeří. Je pozoruhodné, čeho byli Ukrajinci schopni se systémy protivzdušné obrany, které mají k dispozici,“ uvedl s tím, že Ukrajině postupně klesá množství střel.

Válka mění priority americké armády. Více peněz jde na družice a jadernou triádu

Válka na Ukrajině

„Pracujeme se spojenci na tom, abychom pomohli tyto zásoby doplnit,“ dodal.

Rusové se soustředí na systémy S-300, aby ovládli vzdušný prostor. Kvůli strachu z S-300 jejich piloti nelétají vysoko, ale u země, kde jim zase hrozí nebezpečí z ručních protiletadlových střel kategorie MANPADS, jako jsou ruské igly nebo americké stigery či britské starstreaky.

„Jejich piloti se vyhýbají riziku, pokud se odváží do ukrajinského vzdušného prostoru, dělají to jen na krátkou dobu a hned zase odlétají,” uvedl v pondělí nejmenovaný představitel Pentagonu.

Dodávka ze Slovenska 

Systémy S-300 z dob Sovětského svazu, které mají dosah až 150 km, mají ve výzbroji Slovensko (jedna baterie se střelami 5V55R s dosahem 75 km), Řecko (jeden pluk se čtyřmi systémy S-300PMU a 32 odpalovacími zařízeními) a Bulharsko s deseti odpalovacími zařízeními.

Slovensko ale nechtělo svůj systém poskytnout, dokud nebude mít náhradu. Vyslaný systém Patriot podle slovenského ministerstva obrany jen doplňuje S-300.

Protiraketový systém Patriot už chrání střední Slovensko

Zahraniční

USA podle serveru Defence News pracují na tom, aby slovenský systém byl předán na Ukrajinu.

„Pracujeme se Slovenskem, abychom identifikovali jejich požadavky a splnili je,“ řekla americkým kongresmanům tajemnice ministra obrany pro mezinárodní bezpečnost Celesta Wallanderová.

„Zaměřili jsme se na země, které mají starší sovětské systémy včetně systémů S-300, které mají náhradní rakety, různé součásti S-300 a které jsou ochotné je poslat na Ukrajinu.

Foto: Ministerstvo obrany Ruské federace

Zničené postavení ukrajinských protiletadlových střel S-300

Co je S-300
jde o systémy protivzdušné obrany dlouhého dosahu vyráběné od roku 1975 do roku 2011. Během té doby prodělal značný rozvoj a existuje v pevné pozemní verzi, mobilní pozemní verzi i verzi pro lodě. Ukrajina má verze S-300PT, S-300PS a S-300V. V roce 2014 bylo funkčních jen šest těchto systémů, ale Kyjev odstavené od propuknutí války na Donbasu postupně uváděl do provozu. V prvním roce války to byly čtyři baterie.
S-300PT je původní verze zařazená do výzbroje roku 1978 a upravená pro rakety 5V55KD s dosahem 75 km, která se může vypálit půl hodiny od uvedení do provozu. S-300PS byla zařazena do výzbroje v roce 1985 a její střely 5V55R mají dosah 90 km. Přepravují se na kolovém transportéru. S-300V mohou zasahovat účinně i proti balistickým raketám a vozidlo, které střely přepravuje, je může i navádět.

Reklama

Výběr článků

Načítám