Hlavní obsah

Protiraketový systém Patriot už chrání střední Slovensko

Bratislava

Na letecké základně Sliač u Zvolenu byl instalovaný první ze tří protiraketových systémů Patriot, které zapůjčila Slovensku Severoatlantická aliance. „Systém Patriot je už schopný jednou kompletní baterií poskytnout ochranu strategické části středního Slovenska,“ uvedla mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková v písemném stanovisku zaslaném Novinkám.

BEZ KOMENTÁŘE: Protiraketový systém Patriot dorazil na SlovenskoVideo: AP

 
Článek

Další dvě baterie Patriotů budou zapojeny do ochrany vzdušného prostoru Slovenska v nejbližších dnech ve východní části země.

„Celkem budou Slovensko chránit dvě německé a jedna nizozemská baterie tak, aby pokryly co největší část území,“ dodala mluvčí.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Protiraketový systém Patriot dorazil na Slovensko

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď poděkoval spojencům v NATO za rychlou reakci.

„Chci obyvatele uklidnit, že spojenecká technika i personál jsou na Slovensku z důvodu posilnění naší obrany a není žádný důvod k obavám z jejich přítomnosti,“ řekl Naď.

Slovenské ministerstvo obrany konstatovalo, že systém Patriot ve verzi PAC3, který byl nasazen na Slovensku, představuje jeden z nejsofistikovanějších systémů protivzdušné a protiraketové obrany.

Když se Rusko stáhne, Slovensko systém S-300 Ukrajině nedodá

Válka na Ukrajině

Ministr obrany zdůraznil, že systém Patriot není náhradou za starý ruský systém S-300, ale jedná se o další prvek obrany vzdušného prostoru Slovenské republiky. O systém S-300 projevila zájem Ukrajina.

Češi budou velet předsunuté jednotce NATO na Slovensku

Zahraniční

U našeho východního souseda bude vytvořena předsunutá jednotka Severoatlantické aliance, které budou velet čeští vojáci. Součástí jednotky budou vojáci z České republiky, Spojených států, Německa, Nizozemí, Polska a Slovinska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám