Hlavní obsah

Rusko bude chtít zmrazit frontu do prezidentských voleb, posilovat armádu si netroufne, míní Girkin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vězněný ruský ultranacionalista Igor Girkin zopakoval své starší tvrzení, že se ruská armáda bude na Ukrajině dál bránit s cílem udržet stávající linii fronty až do ruských prezidentských voleb v březnu 2024. Upozornil na to Institut pro studium války.

Foto: Yulia Morozova, Reuters

Ruský nacionalistický kremelský kritik a bývalý vojenský velitel Igor Girkin, také známý jako Igor Strelkov, který je obviněn z podněcování k extremistické činnosti

Článek

„V Kremlu se s 99procentní pravděpodobností přijalo rozhodnutí zmrazit válku do voleb, tedy do 24. března 2024. Ozbrojené síly RF budou pokračovat ve strategické obraně na (plus minus) stávajících hranicích, přičemž jediným úkolem je zabránit hlubokým průlomům nebo citlivým operačním úspěchům nepřítele,“ uvedl Girkin v dopise z 29. září, který v pondělí zveřejnila jeho manželka.

Podle Girkina byla otázka strategie pro další vojenskou kampaň na jaře a v létě 2024 odsunuta na vedlejší kolej.

Girkin uvedl i důvod, proč nastala „strategická slepá ulička“, která ale podle něj není patem, protože Rusko ani NATO nenasadily hlavní síly. Se stávajícími silami podle něj „Ruská federace není schopna vyčistit území (samozvané) Doněcké lidové republiky i Chersonské a Záporožské oblasti od ukrajinských ozbrojených sil“.

Rusko vytvořilo devět záložních pluků pro nasazení na frontě

Válka na Ukrajině

Posílení se na ruské straně čekat nedá. Napsal: „Žádné kroky vedoucí k značnému posílení ruských ozbrojených sil nebudou do jara podniknuty, protože by mohly vážně zhoršit sociální, ekonomickou a vnitropolitickou situaci v zemi.“ V této souvislosti zmínil, že Rusko oznámilo, že neplánuje žádnou další mobilizaci.

Ultranacionalista tento přístup kritizuje: „Ruská federace (Putin) není připravena vsadit vše na jednu kartu? Nádherné.“

„Jsem si jist, že výše zmíněná strategie Ruské federace není pro nepřátelské elity tajemstvím a zcela jim vyhovuje v rámci strategického plánu na vyčerpání a podkopání Ruska zevnitř. Strategická obrana Ruské federace jim nepřináší žádná rizika,“ napsal Girkin.

Ten si myslí, že snahou Západu je nyní nechat zeslábnout Rusko, a až přijde vhodná doba, během několika týdnů rychle zvýší podporu Ukrajině, zatímco Rusové budou potřebovat dlouhé měsíce na přípravu ofenzívy.

Rusko stupňuje útoky na východě Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Fronta bez pohybu

Girkinovým vývodům zatím odpovídá i vývoj situace na frontě, která se téměř nehýbe, jak píše ISW.

Ukrajincům se podařilo mírně postoupit jižně od Bachmutu a v Záporožské oblasti u Verbove směrem na Tokmak, kde se dostali na okraj Novoprokopivky, ale byli zatlačeni zpět. Postoupili i u vesnice Kopani s cílem rozšířit průlom směrem na jihozápad.

Při letním postupu od Velyke Novosilky k vesnici Urožajne se Ukrajincům podařilo zkrátit frontu.

Rusové se pokusili zaútočit na linii Marfopil – Červone jihovýchodně od Huljajpole a získat taktickou výhodu.

Obě strany uvádějí, že špatné počastí s deštěm neumožňuje využívat pozorovací drony a komplikuje činnost letectva, neboť je špatná viditelnost. Místy je už půda tak rozměklá, že komplikuje pohyb těžké techniky.

Jsem lepší. Girkin chce být ruským prezidentem, Putina z cely podrobil zdrcující kritice

Evropa

Vůdce proruských separatistů Girkin zůstane ve vazbě, rozhodl soud

Zahraniční

Výběr článků

Načítám