Hlavní obsah

Rusko vytvořilo devět záložních pluků pro nasazení na frontě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko složilo a doplňuje devět záložních pluků určených pro válku na Ukrajině, oznámil při návštěvě cvičiště v Jižním vojenském okruhu ministr obrany Ruské federace Sergej Šojgu. Tyto pluky mají sloužit jako zálohy pro jednotky s vojáky, kteří podepsali kontrakt o nasazení. Naznačuje to, že Rusko chce na Ukrajinu posílat především vojáky se smlouvou a ne mobilizované.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

„Pokud se vracíme k využití vojáků s kontraktem (tzv. kontraktniky), jak rozhodl generální štáb, vytvořili jsme pro každou skupinu (vojsk) záložní pluky. K dnešnímu dni máme devět rezervních pluků, které se připravují a neustále se doplňují,“ řekl Šojgu podle agentury TASS.

Současně uvedl, že v roce 2023 se více než 335 tisíc lidí rozhodlo sloužit, ať už na základě kontraktu, nebo jako dobrovolníci, zmínila agentura Interfax.

K situaci v Jižním vojenském okruhu, kde cvičí vojáci nově vytvořených pluků, dodal, že jen za poslední měsíc tam naverbovali 38 tisíc dobrovolníků. „Někteří už mají bojové zkušenosti, protože mnoho dobrovolníků se po půlročním kontraktu vrací pro druhý. A jsou tací, co se vracejí i na třetí,“ poznamenal.

Čaputová stopla další vojenskou pomoc pro Ukrajinu. Chce respektovat výsledky voleb

Evropa

O vytvoření záloh pro novou samostatnou armádu mluvil Šojgu už v červnu. Od té doby bylo novým plukům posláno 3786 kusů vojenské techniky

Zpráva je zajímavá hned z několika důvodů. Ukazuje jednak, že Rusko potřebuje posílat na frontu další vojáky. A vyjádření, že tam mají jít jen ti s kontraktem, znamená, že ruské vedení nechce přijít s druhou vlnou mobilizace.

Ta první vyvolala ve společnosti značný odpor. Navíc mnoho mobilizovaných bylo naprosto nepřipravených, nedostalo se jim adekvátního výcviku a mnohdy neměli ani plnou výstroj.

Rusko vytvoří do konce června záložní armádu, následovat bude armádní sbor

Válka na Ukrajině

Zvítězíme? Nic jiného nám nezbývá, řekl rezignovaně Šojgu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám