Hlavní obsah

Rusové řeší problém, který může změnit rozložení sil ve válce

Rusové spotřebovávají své zásoby dělostřeleckých granátů, uvedl v sobotu náčelník ukrajinské vojenské rozvědky GUR Kyrylo Budanov. Podle něj o tom svědčí klesající počet dělostřeleckých granátů vypálených za den. Budanov uvedl, že nyní Rusové vypálí asi 19 až 20 tisíc granátů za den, zatímco v červnu to bylo 50 až 60 tisíc. To je desetkrát více, než vypálili Ukrajinci.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Doněcký separatista nabíjí ruskou taženou houfnici 2A36 Giacint-B ráže 152 mm poblíž Jasynuvaty v Doněckém regionu.

Článek

O klesajícím počtu dělostřelecké munice Budanov promluvil v programu stanice Suspilne Jedyni Noviny.

„Je to pro Rusko ještě větší problém než nedostatek raket. Rusové již mají značné problémy s konvenčními typy zbraní a střeliva a do března budou tyto problémy ještě větší. Nyní množství munice používané Rusy kleslo na 19 až 20 tisíc denně a počet se bude dále snižovat. Dříve to bylo 60 tisíc za den,“ uvedl.

Problém se bude podle Budanova prohlubovat. „Rusko již odvezlo veškerou zbývající munici z vojenských skladů v Běloruské republice,“ dodal.

Přejete si zázraky? Příští rok zvítězíme, povzbudil Ukrajince Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Zmínil, že na vině je vysoká intenzita palby. „Ozbrojené síly denně spotřebují takové množství munice, které průměrně měsíčně vyrobí dvě až tři evropské země. Nikdo na světě dnes není schopen zajistit množství munice používané ruskou armádou. Bělorusko se snaží postavit nové linky na výrobu munice ráže 122 a 152 milimetrů a také pro raketomety Grad, ale bude to trvat velmi dlouho.“

Nastane v březnu zlom?

Podle Budanova by mohly klesající zásoby dělostřelecké munice v březnu zpomalit postup ruských operací, což by se mohlo projevit v březnu. Kyjev spoléhá, že bude dostávat dál munici spojenců, takže mu nebude docházet.

Britská vojenská rozvědka už na Štědrý den oznámila, že ruské dělostřelectvo nemá dostatečnou zásobu dělostřelecké munice, aby mohlo provádět rozsáhlejší operace.

Současné obranné boje přitom vyžadují silnější dělostřeleckou a raketovou palbu. Klesající počet dělostřelecké munice se ale neprojevuje při vedení operací u Bachmutu, na jehož dobytí se Rusové soustřeďují.

Rusku dochází dělostřelecká munice, tajně ji dováží z KLDR

Válka na Ukrajině

Síly na Ukrajině se vyrovnávají, Rusům teče do bot kvůli munici

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám