Hlavní obsah

Přejete si zázraky? Příští rok zvítězíme, povzbudil Ukrajince Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

„Přejete si zázraky?“ začal své novoroční přání ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rovnou si i odpověděl, podle něj Ukrajinci dělají zázraky už dost dlouho. Poděkoval západním zemím za podporu a rok 2023 označil jako rok vítězství.

Foto: Pool, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Přání, ve kterém hovořil i o zázracích, zveřejnil Zelenskyj v příspěvku na svém oficiálním profilu na Telegramu. Publikoval na něm i fotografii, na níž se s manželkou Olenou drží za ruku před skromně ozdobeným vánočním stromečkem. Oba mají oblečení v tmavě zelené barvě.

„Chcete opravdové přátele? My jsme už s jistotou poznali, kdo jimi je,“ napsal Zelenskyj. V narážce na ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu lidem, kteří touží po světle, připomněl, že „je v každém z nás i bez elektrického proudu“.

„Chcete dobrodružství a cestování? Ukrajinci jich nyní mají až moc,“ podotkl Zelenskyj. Kvůli ruské agresi miliony obyvatel Ukrajiny musely opustit své domovy, někteří útočiště našli jinde ve vlasti, mnoho jich ale odešlo do zahraničí.

Rusko a Ukrajina si vyměnily válečné zajatce

Válka na Ukrajině

„Takže dnes to je jen jedno přání. A to se nestane zázrakem, ale naší prací. Bojem. Vzájemnou pomocí. Lidskostí. Všechno nejlepší v novém roce! V roce našeho vítězství!“ napsal také Zelenskyj.

K národu promluvil i Putin

K národu promluvil v sobotu v novoročním projevu také ruský prezident Vladimir Putin. Letošní rok byl podle něj „plný událostí, které budou klíčové pro budoucnost Ruska i světa“. Narážel přitom na probíhající válku na Ukrajině. Zdůraznil, že „pravda je na straně Ruska“.

Putin tradičně pronáší novoroční projev na pozadí Kremlu. Letos tomu ale bylo jinak, k národu promluvil během návštěvy vojáků Jižního vojenského okruhu v Rostově na Donu. Podle ruských agentur jde o příslušníky ruských jednotek účastnících se invaze na Ukrajinu.

Foto: Vladimir Gerdo, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin v projevu řekl, že pravda je na straně Ruska, které „chrání své lidi na svých historických územích“.

Ochrana ruskojazyčných obyvatel Ukrajiny byla pro Putina před více než deseti měsíci záminkou k tomu, aby zahájil válku proti Ukrajině, o níž mluví jako o speciální vojenské operaci.

Klíčový rok pro budoucnost Ruska i světa. Putin promluvil k národu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám