Hlavní obsah

Rusku dochází dělostřelecká munice, tajně ji dováží z KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy obvinily Severní Koreu, že dodává Rusku dělostřeleckou munici, vyplynulo z nově odtajněných zpráv.

Foto: ČTK/AP

Ruský tank při cvičení

Článek

Severní Korea to sice popřela, ale americká Národní bezpečnostní rada má informace, že Pchjongjang dodává velké množství dělostřelecké munice do Ruska.

Svědčí to o tom, že Rusku munice skutečně dochází a kvůli sankcím se musí obracet na země jako Írán a Severní Korea.

Ruská armáda při pokračování invaze na Ukrajinu začala sázet na silné dělostřelecké bombardování, kdy denně vypálila desetitisíce dělostřeleckých a minometných granátů.

V poslední době se začaly objevovat zprávy od ruských jednotek, že už nemají dost munice. Ruské sklady se zřejmě vyprazdňují a zpráva o dodávkách munice z KLDR je dalším důkazem.

„Rusové jsou podle mnoha zdrojů skutečně na dně, co se týká některých zdrojů pro pokračování války na Ukrajině,“ uvedl v úterý mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price.

„Jdou po munici, kdekoli ji mohou získat,“ uvedl ředitel projektu Defence Posture při Federaci amerických vědců Adam Mount a připomněl, že Rusové denně vypálí desítky tisíců granátů.

Před dvěma měsíci se objevily zprávy amerických tajných služeb, že Rusko nakupuje rakety a dělostřelecké granáty v Severní Koreji. Potvrdil to tiskový tajemník americké Národní bezpečnostní rady John Kirby.

Rusko shání dělostřeleckou munici a rakety v KLDR

Válka na Ukrajině

„Naše informace naznačují, že KLDR tajně zásobuje Rusko ve válce na Ukrajině výrazným počtem dělostřeleckých granátů, přičemž maskuje skutečný cíl dodávek zbraní pokusem vyvolat zdání, že jsou posílány do zemí na Blízkém východě nebo v severní Africe,“ uvedl.

Televize CNN však uvedla, že Kirby nepředložil důkazy pro nová obvinění a odtajněné dokumenty také neuvedly detaily o objemu dodaných zbraní a způsobech platby.

Munice umožní Rusům pokračovat v silné palbě

I když Kirby uvedl, že ani dodávky dronů a raket z Íránu, ani munice z KLDR nezmění průběh války, význam mají.

Upozornil na to ředitel ruských studií při Středisku pro námořní analýzy Michael Kofman. „Mohl by to být významný vývoj, protože jednou z výzev pro Rusko je udržet úroveň dělostřelecké palby. Nedostatek lidí řeší silnější palbou. Zřejmě v tuto chvíli použila miliony cizích granátů,“ uvedl Kofman.

Ředitelka Národní zpravodajské služby Avril Hainesová upozornila ještě na jeden aspekt těchto informací, které ukazují na účinnost sankcí.

„Kontrola vývozu nutí Rusko obrátit se k zemím, jako jsou Írán a Severní Korea, pro dodávky zahrnující i drony, dělostřelecké granáty a rakety,“ podotkla Hainesová.

Podle bývalého analytika CIA Bruce Klingera může KLDR dodávat do Ruska dělostřelecké granáty pro houfnice ráží 122 a 152 mm. Mohou dodávat i rakety do salvových raketometů, protože mají kompatibilní systémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám