Hlavní obsah

Síly na Ukrajině se vyrovnávají, Rusům teče do bot kvůli munici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Washington

Rusko dosud nespustilo svou další velkou ofenzivu na Ukrajině kvůli nedostatku munice, uvedla v pátek britská vojenská rozvědka. Zmínila, že k tomu přispěly i logistické problémy.

Foto: Rfe/rl/serhii Nuzhnenko, Reuters

Ukrajinci pálí ze samohybné houfnice na ruské pozice.

Článek

„Ruský nedostatek munice umocněný logistickými problémy je zřejmě jedním z hlavních faktorů aktuálně omezujících ruský potenciál zahájit efektivní velkou pozemní operaci,“ napsala britská rozvědka.

Listopadové stažení ruských jednotek z Chersonu a okolí na západním břehu Dněpru podle ní nabídlo ukrajinským ozbrojeným silám šanci zasáhnout do větší hloubky ruské zásobovací linie a komunikační uzly.

„Tato hrozba s vysokou pravděpodobností dovede ruské logistiky k přemístění zásobovacích uzlů včetně železničních překladišť dále na jih a východ,“ uvedla britská rozvědka.

Rusové u Bachmutu dokazují, že se nepoučili, tvrdí analytici

Válka na Ukrajině

Vyvodila, jaké to přineslo následky: „Ruské zásobovací jednotky teď budou navíc potřebovat provádět překládky z železnice na silniční dopravu, které jsou náročné na práci. Přesuny po silnici budou také zranitelné ukrajinským dělostřelectvem, jak se budou (ruské kolony) přesouvat dál, aby zásobily ruské obranné pozice.“

Síly se vyrovnávají

Klesající zásoby dělostřeleckých granátů potvrdili v úterý novinářům rovněž američtí vojenští představitelé. Podle nich slábne ruská dělostřelecká převaha: „Ruská schopnost překonávat Ukrajince v dělostřelectvu není ničím novým. Postupem času se ale snižuje poměr vypálených střel (mezi Rusy a Ukrajinci). Částečně je to zřejmě kvůli (klesajícímu) množství ruské munice a částečně je to způsobeno i efektivitou Ukrajinců při použití vlastního dělostřelectva.“

Podle serveru The Drive to americký představitel zdůvodnil tím, že se Ukrajincům daří odhalovat pozice ruských děl a radarů a ničit je pomocí raketometů HIMARS a jejich střel naváděných pomocí GPS.

Rusku dochází dělostřelecká munice, tajně ji dováží z KLDR

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám