Hlavní obsah

Raketomety proti obytným čtvrtím a škole. Ruská armáda se neštítí ničeho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda, které se nedaří zlomit odpor Ukrajinců, se neštítí ničeho. V pondělí podle vojenských expertů použila při ostřelování obytné čtvrti a školy na okraji Charkova raketomety BM-21 Grad, tzv. kazetové bomby, jejichž používání proti civilistům je považováno za válečný zločin. Při útoku zahynulo nejméně jedenáct civilistů a stovky lidí byly zraněny.

Foto: Twitter Ukraine News Now a Profimedia.cz

Po ostřelování a požáru zbyly z charkovské školy jen trosky.

Článek

Kazetové bomby obsahují další malé bomby, které jsou naplněny kovovými šponami, kuličkami, ale i napalmem či fosforem, a jsou určeny k zabíjení co nejvíce lidí.

Tu hrůzu by měl vidět celý svět
Anton Heraščenko, poradce ukrajinského ministra vnitra

„Neexistuje žádné ospravedlnění pro používání kazetové munice v obydlených oblastech, natož nedaleko školy,“ řekla tajemnice Amnesty International Agnes Callamardová.

„Dnes je v Charkově peklo. Těžko se pozná, že tu včera byla škola,“ komentovala na sociálních sítích tamní obyvatelka Marija Charčenková snímek ohořelých zbytků stěn.

Na internetu se brzy objevilo množství hrůzných záběrů – bezvládná těla ležící na ulici, krvácející postarší žena bez nohy, hořící výškové obytné budovy i spálená auta.

Ostřelování Charkova podle serveru Ukrajinska pravda zasáhlo okrajové čtvrti východně od centra města. Počet mrtvých později upřesnil předseda místní oblastní správy Oleh Siněhubov na jedenáct.

Masakr v Charkově: Rusko útočí na obytné oblasti, desítky mrtvých

Zahraniční

„Tu hrůzu by měl vidět celý svět,“ napsal poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko, který k facebookovému příspěvku připojil záběry, na kterých jsou vidět oblaka dýmu a záblesky při dopadech raket. Město, jehož obranu ani po tvrdých bojích na předměstích ruská armáda neprolomila, vyhlásilo v pondělí zákaz vycházení.

V pondělí ukrajinská vláda ohlásila, že od čtvrtka, kdy ruská invaze začala, zemřelo nejméně 352 civilistů včetně nejméně patnácti dětí, s tím, že 1684 lidí utrpělo zranění. Charkov, druhé největší město Ukrajiny, ale dál mohutné ruské ofenzivě vzdoruje stejně jako hlavní město Kyjev.

Ruský postup Ukrajinou: Kyjev obkličován ze dvou stran, Charkov pod palbou

Evropa

„Všechny ruské snahy okupovat hlavní město selhaly,“ oznámila v pondělí ukrajinská armáda po noci, kdy se v metropoli ozývaly výbuchy a střelba. Rakety v noci dopadly také na severoukrajinský Žytomyr, oznámilo velení ukrajinských pozemních sil s tím, že se jednalo o rakety Iskander.

Vakuová bomba?

Ruská armáda v pondělí zaznamenala částečný postup na jihovýchodě, když oznámila dobytí Enerhodaru u břehu Kachovské přehrady a přístavu Berďansk na břehu Azovského moře. Moskva též tvrdí, že již zcela ovládla vzdušný prostor nad celou Ukrajinou.

„Nepřítel válčí zbaběle. Na Ochtyrku znovu shodili vakuovou bombu, na sklad ropných paliv. Ropnou nádrž to vyhodilo do povětří,“ řekl podle agentury Unian Pavlo Kuzmenko, starosta města na severovýchodě Ukrajiny.

Tvrzení však nebylo možné nezávisle ověřit. Z letadla vypouštěná vakuová bomba je satelitně naváděná. V první fázi výbuchu se otevře ve stanovené výšce kontejner a vypustí palivový mrak, jenž se smísí s kyslíkem. Druhá nálož zapálí mrak, který může následně pohltit objekty či budovy. Její exploze má za následek rozsáhlou devastaci.

Rusové měli na Ukrajině odpálit vakuovou bombu

Evropa

Ruská armáda v pondělí vyzvala civilisty k odchodu z třímilionového Kyjeva. „Všichni civilisté ve městě mohou volně odejít… po dálnici Kyjev–Vasylkiv. Tento směr je volný a bezpečný,“ vzkázal mluvčí ruské armády Igor Konašenkov podle webu Lenta.ru.

I město Vasylkiv bylo přitom v uplynulých dnech pod palbou, o víkendu tam byl mimo jiné zasažen ropný sklad. Pokračovaly i boje o přístav Mariupol, aniž by bylo jasné, zda tam Rusové zaznamenali nějaký postup.

V neděli tam přímo před zraky reportéra po ostřelování zemřela šestiletá dívka, kterou se po převozu do nemocnice nepodařilo oživit, informovala v pondělí agentura AP.

Opusťte Kyjev, vyzvalo ruské velení Ukrajince

Evropa

U strategických raket, které mohou nést jaderné nálože, v Severní a Tichomořské flotile a také na velení strategických bombardérů drží nyní ruští vojáci bojovou pohotovost s posílenými obsluhami, ohlásil včera ruský ministr obrany Sergej Šojgu prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Těžké ztráty Rusů

Putin jako vrchní velitel v neděli nařídil u sil jaderného odstrašování zvýšit bojovou pohotovost. Rusko také oznámilo, že jeho vojáci obsadili jadernou elektrárnu Záporožská na jihovýchodě Ukrajiny.

Tohle ukažte Putinovi. Při ruském ostřelování Mariupolu zahynula šestiletá dívka

Evropa

Provozovatel, ukrajinská společnost Energoatom, ale podle agentury Interfax ztrátu největší jaderné elektrárny v Evropě odmítl.

Rusko už na Ukrajině přišlo zhruba o 5300 vojáků, 191 tanků, 29 letounů a 29 vrtulníků, oznámilo v nové bilanci ukrajinské ministerstvo obrany. Moskva pouze oznámila, že její ztráty jsou „výrazně nižší“ než u ukrajinské strany.

Rusové přiznali ztráty na Ukrajině

Evropa

Ruské ministerstvo obrany též informovalo, že Rusko ovládlo nebe nad celou Ukrajinou, zasáhlo 1114 vojenských objektů, zničilo 314 tanků a obrněnců, 57 raketometů, 121 děl, 31 radiouzlů a 274 kusů speciální automobilové techniky.

Reklama

Výběr článků

Načítám