Hlavní obsah

Rusové měli na Ukrajině odpálit vakuovou bombu

V Ochtyrce v Sumské oblasti na východě Ukrajiny Rusové odpálili vakuovou bombu, citoval starostu obce Pavla Kuzmenka server Kiev Independent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ruského útoku v OchtyrceVideo: Reuters

 
Článek

Exploze ve městě s 50 tisíci obyvatel zničila zásobník paliva, uvedl server.

Zprávu se zatím nepodařilo ověřit z jiných zdrojů, nicméně v minulých dnech se již objevily informace o tom, že ruská armáda přesouvá své termobarické zbraně na území Ukrajiny.

Foto: Profimedia.cz

Výbuch ruské termobarické zbraně při cvičení Kavkaz 2016

Termobarická zbraň, označovaná také jako vakuová bomba, je jednou z nejničivějších nejaderných zbraní. USA ji nasadily už ve vietnamské válce a později ji využily v Iráku a Afghánistánu při dobývání jeskynních komplexů.

V Afghánistánu ji v 80. letech použil i Sovětských svaz. Rusko ji v 90. letech nasadilo při ofenzivě v Čečensku.

Mají ji ve výzbroji i Britové. Kořeny této zbraně sahají až k nacistům.

Termobarické bomby

Termobarické nebo též aerosolové bomby vytvářejí mohutnou tlakovou vlnu. Využívají toho, že měrná energie uhlíkových paliv je větší, než jakou mají výbušniny. Uhlíkové palivo se rozptýlí nad cílem v podobě aerosolu, který se smísí se vzduchem. Pak se iniciuje jeho výbuch.

Zvlášť velký efekt mají tyto bomby v bunkrech. Za tlakovou vlnou je podtlak, který podle některých zpráv může potrhat plíce a zbavit lidi vzduchu, hlavní účinek má ale prvotní tlaková vlna a žár.

Dosud nebylo vyjasněno, zda se má považovat za zbraň hromadného ničení. Občas je uváděno, že není dovolená, protože patří mezi zápalné bomby, které konvence používat zakazují. Proto je Američané nazývají decentně „zdokonalené výbušné zbraně”. Faktem ale je, že hlavním projevem je skutečně exploze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám