Hlavní obsah

Ruský postup Ukrajinou: Kyjev obkličován ze dvou stran, Charkov pod palbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pátý den od zahájení invaze na Ukrajinu má ruská armáda pod kontrolou jen malou část země a dosud neobsadila žádné z velkých měst. Britská stanice BBC k tomu ale poznamenává, že lze jen těžko usuzovat, jak moc ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi nevycházejí plány, protože je nikdo – snad kromě jeho nejbližšího okolí – nezná. Z mapy je možné vyčíst, jakým směrem se ruská vojska nyní pohybují.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Článek

V regionech na severu a severovýchodě Ukrajiny, kam ruská vojska ve čtvrtek vstoupila z Běloruska a Ruska, se otevřela dvě hlavní bojiště.

Masakr v Charkově: Rusko útočí na obytné oblasti, desítky mrtvých

Zahraniční

Zatímco v Kyjevě, k němuž se Rusové blíží ze severozápadu a severovýchodu pomaleji, než se čekalo, je ještě relativní klid, o Charkov, postupně obkličovaný ze severu, se vedou tuhé v boje. A to i v ulicích.

Americký deník The New York Times v pondělí večer s odkazem na satelitní snímky uvedl, že se směrem ke Kyjevu blíží asi 27 kilometrů dlouhá ruská vojenská kolona. Okolo 20. hodiny měla být asi 50 kilometrů od ukrajinské metropole.

Bez boje se Rusům zatím podařilo ovládnout regiony, které dříve ovládali separatisté, tedy samozvané republiky v Doněcké a Luhanské oblasti.

Proruští separatisté jsou agresivní, popsala mise OBSE

Evropa

Stejně jako ruským armádním silám na severu, ani těm, které se do invaze zapojily z Ruskem již dříve anektovaného Krymu, se zatím nepodařilo zabrat některé z větších strategických měst. Zatímco o Mariupol se stále bojuje, Oděsa podle dostupných informací zatím odolává bez větších problémů.

Pokud jde o pomalý postup ruských vojsk, objevují se informace o tom, že jejich konvojům dochází palivo nebo že někteří vojáci ztrácejí morálku, protože vůbec nevěděli, že jdou do bojové akce. Postupující vojska navíc brzdí nečekaně srdnatý odpor ukrajinské armády i civilistů.

Ruským vojákům došla u Charkova nafta, tak se šli zeptat na policii

Válka na Ukrajině

Co se týče ztrát, jsou informace z míst kde se bojuje, značně nepřehledné. Ruské ministerstvo obrany v neděli poprvé přiznalo, že při bojích na Ukrajině utrpěla ruská armáda ztráty, ovšem nijak je nespecifikovalo.

Rusové přiznali ztráty na Ukrajině

Evropa

Kyjev uvádí, že od čtvrtka, kdy ruské jednotky vpadly na Ukrajinu, zemřelo nejméně 352 civilistů včetně 14 dětí a 1684 lidí utrpělo zranění. Rusko podle Kyjeva přišlo o zhruba 5300 vojáků, 191 tanků, 29 letounů a 29 vrtulníků.

Moskva údaje o vlastních ztrátách nezveřejňuje a tvrdí, že ovládla nebe nad celou Ukrajinou, zasáhla 1114 vojenských objektů a zničila 314 tanků a dalších obrněnců.

Tohle ukažte Putinovi. Při ruském ostřelování Mariupolu zahynula šestiletá dívka

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám