Hlavní obsah

Pytle s pískem i „ježci“ v ulicích. Oděsa se bude bránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na útok ruských sil se v posledních dnech usilovně chystá perla Černomoří, milionová Oděsa. Babylon, kde bok po boku většinové ukrajinské populace žijí lidé téměř 130 národností včetně českých krajanů a početné ruské menšiny, je třetím největším ukrajinským městem.

Foto: Foto Reuters – Iryna Nazarčuková

Barikády z pytlů s pískem a obránci Oděsy.

Článek

Místní už svou volbu tváří v tvář blížící se válce většinou učinili: mnozí jsou pryč, jiní chtějí své město bránit nebo v něm prostě žít či dožít.

„Oděsané! Dnes, osmého března, z Oděského nádraží ve 22.32 hodin odjíždí vlak do Užhorodu. Každý může cestovat zdarma,“ informovaly v úterý úřady. Z oblasti lze odjet i trajektem do Rumunska. Zpět přiváží humanitární pomoc.

Rusové rozstříleli jadernou laboratoř v Charkově

Válka na Ukrajině

„Je to válka, kterou jsme nezačali, začalo ji Rusko, a proto nemůžeme znát bojové plány s minutovou přesností. Víme ale, že se ruská vojska aktivně připravují k útoku na Oděsu. Jeden pokus už učinila, ale obraně se podařilo je zastavit,“ prohlásil minulý týden prezident Volodymyr Zelenskyj.

Také Andrej Prokajev, ruský vojenský expert citovaný listem Vzgljad, minulý týden avizoval, že po obsazení Nikolajeva (ukrajinsky Mykolajiv) se ruská vojska soustředí na Oděsu. Město má totiž strategickou polohu na suchozemské trase z Ruska do Podněstří.

Za druhé světové války se Oděsa jako první vzepjala a odolávala útokům nacistů po 73 dní. Jako první získala titul město-hrdina.

Rusko zveřejnilo údajný ukrajinský plán útoku na Donbas

Evropa

„Nedovedete si ani představit, co to pro mě znamená. Mnoho let jsem se považovala za nositelku ruské kultury. Teprve před dvěma roky jsem začala publikovat v ukrajinštině, do té doby jsem psala a četla rusky, uvažovala jsem v ruštině jako mí rodiče,“ říká místní aktivistka Taťjana Gerasimovová. „Pro mě už ale žádné Rusko neexistuje. Tam, kde bylo, je teď absolutní prázdnota,“ dodala.

Podle agentury Unian mají být do útoku proti Oděse nasazeny výsadkové jednotky za podpůrné palby vedené z moře a ze vzduchu. Jak uvedl Sergej Bratčuk, tiskový mluvčí operačního štábu Oděské oblastní vojenské administrativy, ruské lodě se v Černém moři již přeskupují do útočných pozic.

„Situace je kontrolovatelná, naše protivzdušná obrana a další složky armády jsou připraveny k odražení nepřítele,“ ujišťoval. Obavy panují hlavně z ruských samonaváděcích střel Kalibr odpalovaných z ponorek.

Apokalypsa v Mariupolu. V ulicích leží mrtvoly, evakuace se nedaří

Válka na Ukrajině

„To se snad všichni zbláznili“

„Zastavte celou tuhle hrůzu. Vždyť i rozvést se dá civilizovaně. To se snad všichni zbláznili,“ řekl jeden z místních důchodců.

Jachtaři, učitelé, knihovníci, studenti a další v minulých dnech sáhli po lopatách, aby mořský písek napytlovali a rozvezli k obranným stanovištím. Podle agentury Unian už písek z městské pláže zcela zmizel, proto ho začali bagrovat z mořského dna. Další Oděsané pletou maskovací sítě, šijí vojenské vesty, fasují potraviny pro jednotky územní obrany.

Rusku se nedaří kontrolovat vzdušný prostor nad Ukrajinou, chybí mu technika

Evropa

Město je poseté obřími železnými „ježky“ proti průjezdu tanků a obrněné techniky. Na sociálních sítích mezi místními koluje fotografie s nápisem „Košer ježci od židů z Oděsy“.

V Oděse dýchá historie a architektura na každém kroku: pitoreskní Děribasovskaja, Přímořský bulvár, Potěmkinovy schody, velkolepé divadlo opery a baletu. Zničit to vše by podle zástupce starosty Pavla Bugelmana znamenalo totéž jako převálcovat Paříž či Benátky.

Město se zásobuje vším důležitým, v každé ze čtvrtí vznikají improvizované sklady s potravinami. „Budeme se bít za naši Oděsu a jsem si jistý, že zvítězíme,“ věří šéf místní vojenské administrativy Maksim Marčenko.

Reklama

Výběr článků

Načítám