Hlavní obsah

Putin s Lavrovem skončí ve vězení, je přesvědčen ukrajinský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ukrajinský ministr spravedlnosti Denys Maliuska je přesvědčený, že ruští strůjci vojenské invaze na Ukrajinu včetně prezidenta Vladimira Putina a ministra zahraničí Sergeje Lavrova skončí ve vězení. Otázkou není zda, ale kdy, řekl novinářům po příjezdu na úterní jednání se svými protějšky z Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr spravedlnosti Denys Maliuska

Článek

Podle ukrajinského ministra je důležité potrestat nikoliv pouze vojáky, kteří mají na svědomí konkrétní válečné zločiny, ale zejména představitele Ruské federace, kteří jsou kvůli svým rozhodnutím zodpovědní za celou válku a za civilní oběti včetně stovek dětí.

K usvědčení Putina a jeho spolupracovníků je podle ministra k dispozici dostatek důkazů, a to i online, protože Rusové nic neskrývají. "Je zjevné, kdo k tomu dal rozkaz - Putin. Je zjevné, že je to mezinárodní zločin," zdůraznil Maliuska.

„To se bezpochyby stane, ale otázka je, kdy,” odpověděl na dotaz, zda věří v to, že Putin a další představitelé Ruska skončí za mřížemi. "Byl bych pro to, aby to bylo spíše dříve než později," doplnil s tím, že pozdější odsouzení by mělo menší smysl.

Na pražském neformálním zasedání ministrů spravedlnosti chce Maliuska diskutovat také o vytvoření zvláštního soudního tribunálu k potrestání Putina a jeho spolupracovníků. Usiluje o vytvoření takového mezinárodního mechanismu, před kterým by ruské politiky neochránila jejich imunita.

Lukašenko ustupuje Putinovu tlaku

Evropa

Dále chce s kolegy z EU řešit i konfiskaci ruského majetku. Podle něj by měl sloužit k napravení válečných škod a k reparacím pro válkou postižené lidi, podniky i ukrajinský rozpočet. "Nedává smysl, aby všechny válečné ztráty pokrývali daňoví poplatníci z Ukrajiny a z EU," podotkl ministr.

V oblasti justice podle něj Ukrajina od Evropské unie potřebuje zejména technickou pomoc při shromažďování důkazů o válečných zločinech spáchaných Ruskem na ukrajinském území.

Rusko provádí netradiční nábor vojáků

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám