Hlavní obsah

Lukašenko ustupuje Putinovu tlaku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko bude dál a víc ruským jednotkám umožňovat využití území Běloruska a běloruského vzdušného prostoru k útokům na Ukrajinu. Uvádí to v analýze americký Institut pro studium války (ISW). Podle něj se tak snaží vyhovět tlaku ruského prezidenta Vladimira Putina, aby se Bělorusko zapojilo více do války.

Foto: Sputnik, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

Zástupce náčelníka ukrajinského generálního štábu Oleksij Gromov 7. července informoval, že Bělorusko předalo Rusku kontrolu nad letištěm Pribytki v Gomelské oblasti. Na základně jsou od března dislokovány ruské systémy protivzdušné obrany S-400 a Pantsir S1 i balistické rakety Iskander.

Běloruská nezávislá monitorovací organizace The Hajun Project v pondělí oznámila, že v noci ze soboty na neděli poprvé od 4. dubna působil v běloruském vzdušném prostoru ruský letoun včasné výstrahy kategorie AWACS pro monitorování a kontrolu vzdušného prostoru Berjev A-50. Organizace dodala, že běloruská vláda zavedla nová omezení provozu ve vzduchu u ukrajinských hranic, kde ruský stroj působil.

Obojí podle ISW ukazuje na to, že se Lukašenko snaží poskytnout podporu ruské agresivní válce na Ukrajině; jde o reakci na rostoucí Putinův tlak na Lukašenka, aby se Bělorusko více angažovalo. ISW vyvozuje, že Lukašenko chce ruskému prezidentovi ukázat svou loajalitu, a přitom se vyhnout dopadům, jaké by mělo na jeho režim přímé zapojení běloruských vojáků.

Bělorusko bude možná bojovat o západ Ukrajiny, řekl Lukašenko

Válka na Ukrajině

ISW připomíná, že by to mohlo ohrozit už i tak oslabený běloruský režim, který by nemusel přežít.

Reklama

Výběr článků

Načítám