Hlavní obsah

Putin prý invazi třikrát odložil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin invazi na Ukrajinu celkem třikrát odložil. Tvrdí to Vadym Skibickyj, zástupce šéfa hlavní správy vojenské rozvědky ukrajinského ministerstva obrany v rozhovoru pro deník Bild.

Foto: Reuters

Vladimir Putin

Článek

„Podle informací, které jsme posbírali, byla vojenská operace třikrát odložena,“ řekl s tím, že o posledním odkladu se rozhodovalo v polovině února. O předchozích dvou termínech, z nichž nakonec sešlo, se nezmínil.

Podle Skibického tlačili šéfa Kremlu do ofenzivy zejména představitelé Federální služby bezpečnosti (FSB). „FSB na ofenzivě trvala. Nepochybovala, že se na invazi dostatečně připravila,“ uvedl.

Dodal, že pod velkým tlakem měl být podle zjištění ukrajinské rozvědky i Valerij Gerasimov, náčelník ruského generálního štábu. Putin měl termín útoku konzultovat také s ministrem obrany Sergejem Šojguem.

Rusové nakonec zahájili útok na Ukrajinu nad ránem 24. února, válka tak k úterku trvá už 300 dní.

Plán na bleskovou válku založený na momentu překvapení a obrovské koncentraci síly tak selhal.

Podle Skibického ruské jednotky, které invazi zahajovaly, měly potraviny, munici a palivo pouze na tři dny. Dostaly rozkaz stanout do 13 hodin od začátku útoku na předměstí Kyjeva, napsal o víkendu The New York Times s odvoláním na plány operace, které prý získal.

Zpackali, co šlo. New York Times rozkrývá pozadí Putinova kolosálního vojenského trapasu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám