Hlavní obsah

U Volnovachy padl rozvědčík doněcké milice, zemřel další ruský plukovník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck/Moskva

U ukrajinské Volnovachy zahynul velitel rozvědné jednotky doněckých separatistů Sparta. Smrt Vladimira Žogy oznámil šéf samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) Denis Pušilin. Uvedl to server separatistů DNR-News.

Foto: Profimedia.cz

Zničená technika ve městě Volnovacha

Článek

Podle DNR-News zemřel Žoga, když zajišťoval odchod civilistů z Volnovachy evakuačním koridorem. Ten střežili příslušníci praporu Sparta, který je považován za jednu z nejtvrdších jednotek lidové milice DNR. Účastní se i aktuálních bojů.

Okolnosti jeho smrti nejsou známé. Stejně tak není jasné, jestli skutečně padl v době evakuace.

Pušilin ho in memoriam vyznamenal titulem Hrdiny Doněcké lidové republiky. „Zemřel smrtí statečných jen kousek od vítězství. Ale jeho smrt je přiblížila,“ uvedl nabubřele Pušilin.

Žoga, který se narodil ve Slavjansku, se přidal k separatistům hned v roce 2014, když mu bylo dvacet let. Nějakou dobu byl řidičem jednoho z předních velitelů separatistů Arsena Pavlova, zvaného Motorola, který byl zabit v roce 2016.

Velitele ukrajinských separatistů Motorolu zabila bomba ve výtahu

Evropa

Stanice BBC uvedla, že Sparta a její velení bylo opakovaně obviňováno z nelidského zacházení se zajatci. Motorola se sám přiznal, že zabíjel zajatce.

 Smrt velitele výsadkářů

Na Ukrajině také padl další plukovník, velitel 247. gardového výsadkového pluku Konstantin Zizevskij. V sobotu to na Instagramu uvedl starosta města Nevinomysk v Stavropolském kraji Michail Miněnkov. Okolnosti jeho smrti taktéž nejsou známé. Není ani jasné, v které části Ukrajiny byl zabit.

Rusko přiznalo prvního padlého plukovníka na Ukrajině

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám