Hlavní obsah

Příměří s Ruskem uzavřeme nejpozději v květnu, věří Zelenského poradce

Kyjev

Ukrajina dosáhne dohody o příměří s Ruskem nejpozději v květnu, uvedl podle agentury Reuters vojenský poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč. Poradce zároveň sdělil, že přichází v úvahu několik možností dalšího vývoje, závisejících na tom, kolik vojáků se Rusko rozhodne na Ukrajinu vyslat.

Foto: Sergei Kholodilin, ČTK/AP

Stůl připravený k jednání

Článek

„Myslím, že nejpozději v květnu, začátkem května, bychom měli dosáhnout mírové dohody, možná i mnohem dříve. Mluvím o nejhorším scénáři,“ řekl podle Reuters Arestovyč ve videu, které sdílela mnohá ukrajinská média.

Podle Arestovyče nyní připadá v úvahu několik možností. Ukrajina by mohla dosáhnout mírové dohody i stažení nepřátelských vojsk velmi rychle, během týdne nebo dvou. Na řadu by ale mohl přijít také scénář, kdy se Moskva rozhodne do konfliktu zapojit například žoldnéře ze Sýrie. V takovém případě by pak dohoda přicházela v úvahu spíše v polovině nebo na konci dubna.

Technická pauza. Rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem budou pokračovat v úterý

Válka na Ukrajině

Nejhorší scénář

V nejhorším možném scénáři by Rusko mohlo začít s odvody a vyslat vojáky na Ukrajinu po asi měsíci výcviku. „Ale i když brance připraví během jednoho měsíce a na začátku května je nasadí do boje, tak válka skončí v polovině května,“ citoval Arestovyče web 24tv.ua. Prezidentův poradce ale zároveň upozornil, že i po dosažení příměří by mohly ještě během roku na ukrajinském území přetrvávat lokální taktické střety.

Několik kol ukrajinsko-ruských jednání o příměří zatím mnoho výsledků nepřineslo, podotkla agentura Reuters. Arestovyč se rozhovorů přímo neúčastní.

Slovensko se obává útoku na letiště v Užhorodu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám