Hlavní obsah

Pokud se wagnerovci stáhnou z Bachmutu, zhroutí se celá fronta, zuří Prigožin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf a majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin je přesvědčený, že stažení jeho žoldáků z Bachmutu bude mít za následek kolaps celé fronty a Rusko následně z porážky ve válce bude vinit je. Ukrajinské síly by pak podle něj mohly proniknout na území Luhanské lidové republiky, osvobodit Krym, a dokonce vstoupit i do Ruska.

Foto: Profimedia.cz

Jevgenij Prigožin (archivní snímek)

Článek

„Pokud Wagnerova skupina ustoupí z Bachmutu, celá fronta se zhroutí. Pak se v historii odehrává tato situace – je jasné, že fronta se zhroutí k ruským hranicím a může se dále prodlužovat,“ uvedl Prigožin ve videu, které se na internetu objevilo v sobotu večer. Kdy a kde bylo nahráno, ale není jasné.

Podle Ukrajinske Pravdy, která zprávu zveřejnila, je Prigožin pobouřen, že ruské ministerstvo obrany nedává wagnerovcům munici a další odsouzené k rekrutování do jejich řad.

Prigožinova kritika pravděpodobně míří na nařízení ruského prezidenta Vladimira Putina z poloviny února o stažení žoldáků z Ukrajiny. Podle serveru Daily Mail se Kreml obával, že se Prigožin stává „příliš mocným“ a mohl by proti ruskému prezidentovi intrikovat. Wagnerovce měli nahradit mobilizovaní ruští vojáci.

Putin stahuje wagnerovce z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Ve čtvrtek se přitom objevilo video zveřejněné Prigožinovou tiskovou službou, ve kterém údajně ukazuje své bojovníky téměř v centru Bachmutu jak hrají na hudební nástroje. Právě Bachmut byl v posledních měsících centrem bojů, kde wagnerovcům ukrajinská armáda čelila.

Rusko zveřejnilo záběry Wagnerovců v BachmutuVideo: Reuters

Boje v Bachmutu

Bachmut v Doněcké oblasti se pokouší Rusko dobýt už od půlky června loňského roku. Bachmut a vedle něj ležící Jahidne jsou významné dopravní křižovatky. Vede tudy trať přes Siversk a Lyman do Slovjansku a přes Balakliju do Charkova, další trať přes Časiv Jar do Kramatorsku a Slovjansku a třetí – která zajímá Rusy – do Doněcku. Prochází jím i silnice do Soledaru a Siversku, odkud je možné ohrožovat Kramatorsk, a hlavně klíčová zásobovací trasa z Kostjantynivky.

Podle expertů mají ale boje o Bachmut spíše symbolický než strategický význam.

V posledních měsících ruské jednotky postupovaly zejména na severním a jižním okraji města, čímž ohrozily ukrajinské zásobovací trasy. Dobytí města by pro Rusko bylo prvním významným vítězstvím za více než půl roku a otevřelo by mu cestu k útoku na poslední zbývající městská centra v Doněcké oblasti. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) je ale nepravděpodobné, že by ruské síly brzy obklíčily Bachmut.

Rusové Bachmut brzy neobklíčí, tvrdí Američané

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám