Hlavní obsah

Putin stahuje wagnerovce z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil nechvalně proslulé skupině žoldáků známé pod názvem Wagnerova skupina, aby se stáhla z Ukrajiny. Kreml se obává, že se zakladatel skupiny Jevgenij Prigožin stává „příliš mocným“ a mohl by proti ruskému prezidentovi intrikovat, píše server deníku Daily Mail.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Wagnerova skupina čítá na 50 tisíc vojáků a byla klíčovou součástí ruské invaze na Ukrajinu, připomíná Daily Mail.

Nyní má být tato skupina nahrazena mobilizovanými ruskými vojáky o počtu 300 tisíc, kteří mají na Ukrajině bojovat. Prigožin už údajně zastavil nábor vězňů a v příštích několika týdnech své bojovníky stáhne, tvrdí zdroje Daily Mailu.

Zdá se, že desítky let trvající blízký vztah Vladimira Putina a Jevgenije Prigožina se stal již minulostí.

Rozsudek kladivem do hlavy. Wagnerovci zavraždili dalšího dezertéra a video dali na internet

Válka na Ukrajině

„Vztah doznal trhlin poté, co Prigožin otevřeně kritizoval ruskou armádu, a v určitých momentech byl dokonce urážlivý vůči vysokým představitelům ruské armády,“ tvrdí Bruce Jones, člen Centra pro mezinárodní spolupráci newyorské univerzity.

Tvrdí, že kritika ruských ozbrojených sil a jejího velení je chápána jako urážka ruského prezidenta, „který ho nyní vidí jako potenciálního soupeře“.

Žádné úsilí o mír

„Nevidíme vůbec žádné známky toho, že by se prezident Putin připravoval na mír… Vidíme, že prezident Putin a Rusko stále chtějí kontrolovat Ukrajinu. Vidíme, jak posílají víc a víc vojáků a zbraní na frontu,“ řekl Jones.

Server deníku The Mirror podotýká, že ochladly také Putinovy vztahy s dalším spojencem Kremlu Ramzanem Kadyrovem či ruským generálem Sergejem Surovikinem, který byl nedávno degradován.

Oba jsou považováni za potenciální spiklence proti Putinovi, píše The Mirror.

Rusko plánuje novou velkou ofenzívu, aby znovu nabralo dynamiku ve válce, která je v patové situaci od loňské ukrajinské protiofenzívy.

Rusko má vyrazit do ofenzivy s 1800 tanky a 300 tisíci vojáky

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám