Hlavní obsah

Rusové Bachmut brzy neobklíčí, tvrdí Američané

– Kyjev/Washington

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) je nepravděpodobné, že by ruské síly brzy obklíčily Bachmut. Ruské síly si zřejmě zajistily dostatečnou výhodu, pokud jde o polohu, aby mohly zvrátit situaci v určitých částech Bachmutu, nicméně dosud nedonutily ukrajinské síly stáhnout se a pravděpodobně nebudou moci město brzy obklíčit, napsal institut ve své zprávě.

Rusko zveřejnilo záběry wagnerovců v BachmutuVideo: Reuters

 
Článek

Ruský postup v Bachmutu je podle ISW pomalý a postupný a rovněž nenaznačuje, že by Rusové mohli město převzít nějakým „frontálním útokem“. Spíše to prý vypadá, že se snaží Ukrajince donutit opustit obranné pozice. „Možná původně měli v úmyslu ukrajinské síly v Bachmutu obklíčit, ale ukrajinské velení signalizovalo, že své jednotky pravděpodobně raději stáhne, než aby riskovalo jejich obklíčení,“ dodal institut.

Jak uvedl ve svém pravidelném ranním hlášení ukrajinský generální štáb, ruské síly se stejně jako v předchozích dnech soustředily zejména na operace na frontách u obcí Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivka a Šachtarske. Za posledních 24 hodin podnikli Rusové šest raketových a 24 dalších vzdušných útoků a v 65 případech útočili ze salvových raketometů. Některé z těchto útoků mířily na civilní infrastrukturu.

Ruska finančně podpořila Ukrajinu. Hrozí jí 20 let vězení

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Ukrajinci u Bachmutu chystají ústup bojem

Ukrajinští vojáci se v oblastech kolem Bachmutu zřejmě chystají na řízený ústup bojem. V pravidelné analýze to uvedl americký Institut pro studium války (ISW)....

Lavrovově lži se v Indii vysmáli

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek rozesmál účastníky jedné z diskuzí na summitu G20 v Indii, když na pódiu mluvil o tom, že Rusko je...

Výběr článků

Načítám