Hlavní obsah

Obléhání Azovstalu znemožňuje Rusům přemístit jednotky jinam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

Rozhodnutí obléhat mariupolské ocelárny Azovstal znamená, že velká část ruských jednotek zůstává ve městě a není možné je přemístit, stojí v pravidelném hlášení britské rozvědky. Na Donbasu, kam Rusové soustředili své síly, zatím podle Britů významného průlomu nedosáhli.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Poničený dům v Mariupolu

Článek

„Od doby, kdy se Rusko zaměřilo na plnou okupaci Donbasu, udělalo v některých oblastech mírný pokrok. Vzhledem k nedostatku logistické a bojové podpory se Rusku zatím nepodařilo dosáhnout významného průlomu,” stojí v prvním bodě pondělního reportu britského ministerstva obrany, které vychází z informací své rozvědky.

Rusové marně útočí ve dvou směrech z Izjumu

Evropa

Britové se v něm věnují také situaci v Rusy okupovaném a totálně zdevastovaném městě Mariupol na jihu Ukrajiny.

„Rozhodnutí Ruska obléhat a neútočit na ocelárnu Azovstal v Mariupolu znamená, že mnoho ruských jednotek zůstává ve městě a nemůže být přemístěno. Ukrajinská obrana Mariupolu rovněž hodně ruských jednotek vyčerpala a snížila jejich bojovou efektivitu,” soudí Britové.

Mariupol žádá svět z posledních sil o pomoc

Válka na Ukrajině

Ocelárny Azovstal jsou posledním místem odporu ukrajinských sil ve městě. V tunelech v tamním rozsáhlém areálu se má kromě obránců skrývat také až tisícovka civilistů žijících v katastrofálních humanitárních podmínkách.

Minulý týden ruský prezident Vladimir Putin nařídil neútočit na ocelárny a místo toho je obklíčit. Ruští vojáci přesto místo nadále ostřelují. Každé tři minuty padají bomby, uvedl o víkendu ve svém apelu zástupce velitele pluku Azov Svjatoslav Palamar.

Rusko „evakuovalo“ skoro milion Ukrajinců, tvrdí generál. Ruští vojáci jsou prý lidskost sama

Válka na Ukrajině

Třetí bod pondělního hlášení se týká kompenzací ruským rodinám, jejichž synové padli při invazi na Ukrajinu.

„Ruské ministerstvo obrany navrhlo, aby na vyplácení odškodnění rodinám zesnulých příslušníků armády dohlíželi vojenští, a nikoli civilní úředníci. To pravděpodobně znamená, že se snaží skrýt skutečný rozsah ruských ztrát před domácím obyvatelstvem,” píše britské ministerstvo.

Ukrajinská strana tvrdí, že „vyřadila z boje” přes 20 tisíc ruských vojáků, Moskva doposud oficiálně potvrdila 1351 padlých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám