Hlavní obsah

Rusko „evakuovalo“ skoro milion Ukrajinců, tvrdí generál. Ruští vojáci jsou prý lidskost sama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Téměř milion Ukrajinců bylo od začátku války násilně deportováno do Ruska. Z toho 174 tisíc jsou děti, uvádí údaje ruského ministerstva obrany, které ovšem proces nazývá „evakuací“. Ruský generál Michail Mizincev také tvrdí, že Ukrajina připravuje „provokaci“ v Oděse, aby z ní mohla obvinit Rusko. Rusové se podle něj chovají výlučně lidsky.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Žena s dítětem opouštějící Luhanskou oblast (ilustrační foto)

Článek

„Během posledních čtyřiadvaceti hodin, bez účasti ukrajinských úřadů, bylo do Ruska evakuováno 16 838 lidí z nebezpečných oblastí Ukrajiny a Doněcké a Luhanské lidové republiky. Z toho bylo 1402 dětí. Od začátku speciální vojenské operace bylo evakuováno 951 329 lidí, z toho 174 689 dětí,“ uvedl v sobotu šéf ruského Národního centra obrany Michail Mizincev (známý také jako „Řezník z Mariupolu“).

Odvezli jsme z Ukrajiny skoro 800 tisíc lidí, hlásí Rusové

Válka na Ukrajině

Podle Mizinceva jen za sobotu ruské úřady údajně obdržely 287 žádostí od ukrajinských občanů s přáním přestěhovat se do Ruska. Celkem je prý přes 2,75 milionu lidí z více než dvou tisíc měst a vesnic, kteří si údajně přejí odjet do Ruska.

„V Ruské federaci momentálně funguje více než devět a půl tisíce dočasných ubytovacích center, plně vybavených. Jsou v nich místa pro rekreaci a teplá jídla. Přijíždějící uprchlíci dostávají veškerou lékařskou i psychologickou péči,“ chlubil se Mizincev.

Generál také prohlásil, že ukrajinské speciální jednotky připravují provokaci u Oděsy, aby mohly poté obvinit ruskou armádu z útoků na civilní objekty.

Říkají mu Řezník z Mariupolu. „Vyučil se“ v syrském Aleppu

Válka na Ukrajině

„V přístavním městě Južne v oděské oblasti připravují ukrajinské speciální jednotky provokaci za pomoci toxických chemikálii, aby obvinili ruské vojáky z údajných útoků na civilní infrastrukturu,“ hlásil Mizincev.

„Nejpravděpodobněji půjde o imitaci ruského útoku na západní námořní základnu ukrajinského námořnictva, v jehož důsledku vybuchnou chladicí sklady přístavu,“ konkretizoval údajné ukrajinské plány provokace. „Aby tento plán (Ukrajinci) realizovali, přivezli z Oděsy deset tun čpavku a místní ozbrojené složky dostaly ochranné vybavení,“ doplnil.

Moskva od začátku invaze (kterou nazývá „speciální vojenskou operací“) vysvětluje ruské bombardování civilních cílů jako nemocnic nebo školek právě údajnou ukrajinskou provokací.

Rusové střílejí civilisty pro zábavu a uspokojení, popisuje Rus bojující za Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Mizincev také vyzdvihl, jak humánně se ruská armáda údajně chová vůči ukrajinským civilistům a že rozhodně neútočí na civilní cíle.

„Znovu musíme zdůraznit, že v rámci speciální vojenské operace se ozbrojené síly Ruské federace – na rozdíl od ukrajinské armády a nacionalistických ozbrojených skupin – chovají k místnímu obyvatelstvu výlučně lidsky a neútočí na žádnou civilní infrastrukturu,“ prohlásil Mizincev.

Jeho prohlášením nicméně odporuje nekončící proud svědectví o zvěrstvech ruské armády na ukrajinských obyvatelích.

Reklama

Výběr článků

Načítám